2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg
szederkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 4 szegfűszeg
  • 400 g érett szeder
  • 100 g ribizli
  • 100 g muskotályos szőlő
  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl félédes fehérbor
  • 1 kisujjnyi fahéj
  • 1 tasak puncsízű pudingpor
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • néhány mentalevél

1. A citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, vékonyan lehántunk róla 2-3 kisujjnyi sárga héjat, levét kinyomjuk és átszűrjük. A citromhéjcsíkokat és a szegfűszeget teatojásba zárjuk. 8-12 szép szem szedret félreteszünk a díszítéshez, a többit a ribizlivel és a szőlővel együtt megmossuk, lecsepegtetjük. A ribizlit leszemezzük, majd a szederrel és 1 dl hideg vízzel összeturmixoljuk, szitakanálban átszűrjük-törjük.

2. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a gyümölcspépet, 7,5 dl vizet, a fahéjat, a teatojást, 1 csipet sót, és mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad.

3. Eldolgozzuk a pudingport a tejjel, 1,5 dl tejföllel és 1-2 merőkanál levessel, aztán folyamatosan keverve a leveshez öntjük, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül (könnyen kifut!) éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

4. Tálaláskor kiemeljük a fahéjat és a teatojást a levesből, tányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, megpöttyözzük a tetejét a maradék 1/2 dl tejföllel, késheggyel belehúzva cirmosra csinosítjuk, végül a félretett szederrel, a szőlőszemekkel és mentalevélkékkel díszítjük. Jól behűtve az igazi!

Tippek:

Egyéb karakteres gyümölcsből (szilva, őszibarack/nektarin, erdei bogyósok stb.) is rendkívül ízletes.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc
+3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

390 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hideg
görögdinnyeleves

Hideg
sárgabarackleves

Hideg
ribizlileves

Narancskrémleves

Kapros cseresznye-
egres leves

Nyári vegyes
gyümölcsleves

Hideg meggyleves

Bogyós
gyümölcsleves

Almás
csirkeleves

Hideg dinnyeleves

Hideg
nektarinleves

Hideg
eperkrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: