2017. október 17.
Hedvig napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg
szederkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 4 szegfűszeg
  • 400 g érett szeder
  • 100 g ribizli
  • 100 g muskotályos szőlő
  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl félédes fehérbor
  • 1 kisujjnyi fahéj
  • 1 tasak puncsízű pudingpor
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • néhány mentalevél

1. A citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, vékonyan lehántunk róla 2-3 kisujjnyi sárga héjat, levét kinyomjuk és átszűrjük. A citromhéjcsíkokat és a szegfűszeget teatojásba zárjuk. 8-12 szép szem szedret félreteszünk a díszítéshez, a többit a ribizlivel és a szőlővel együtt megmossuk, lecsepegtetjük. A ribizlit leszemezzük, majd a szederrel és 1 dl hideg vízzel összeturmixoljuk, szitakanálban átszűrjük-törjük.

2. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a gyümölcspépet, 7,5 dl vizet, a fahéjat, a teatojást, 1 csipet sót, és mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad.

3. Eldolgozzuk a pudingport a tejjel, 1,5 dl tejföllel és 1-2 merőkanál levessel, aztán folyamatosan keverve a leveshez öntjük, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül (könnyen kifut!) éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

4. Tálaláskor kiemeljük a fahéjat és a teatojást a levesből, tányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, megpöttyözzük a tetejét a maradék 1/2 dl tejföllel, késheggyel belehúzva cirmosra csinosítjuk, végül a félretett szederrel, a szőlőszemekkel és mentalevélkékkel díszítjük. Jól behűtve az igazi!

Tippek:

Egyéb karakteres gyümölcsből (szilva, őszibarack/nektarin, erdei bogyósok stb.) is rendkívül ízletes.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc
+3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

390 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hideg
ribizlileves

Almás
csirkeleves

Hideg
sárgabarackleves

Mazsolás borleves

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Hideg meggyleves

Hideg
nektarinleves

Narancskrémleves

Nyári vegyes
gyümölcsleves

Kapros cseresznye-
egres leves

Hideg
eperkrémleves

Bogyós
gyümölcsleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: