2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Nektarinos-ribizlis savarin,
avagy korona

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A savarintésztához:
  • 1 kockacukor
  • 20 g friss élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 350 g finomliszt + a formához
  • 50 g puha mazsola
  • 4 tojás
  • 40 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 150 g vaj/margarin + a formához
  • Továbbá:
  • 400 g nektarin
  • 2+1 ek. citromlé
  • 1/2 dl brandy
  • 1 dl muskotályos fehérbor
  • 200 g kristálycukor
  • 4 dl tejszín
  • 2 tasak habfixáló
  • 200 g ribizli

1.  A savarintésztához a kockacukorral és az élesztővel elkevert tejet az átszitált liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, felfuttatjuk. A mazsolát leöblítjük, lecsepegtetjük. Összekeverjük a tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót és a felolvasztott vajat/margarint, a liszthez adjuk, hólyagosra dagasztjuk (lágy tésztát kapunk). Beledolgozzuk a mazsolát, letakarjuk, fél órát kelesztjük.

2. Vajjal/margarinnal kikent, liszttel beszórt 26 cm-es korona alakú sütőformába simítjuk a tésztát, és addig kelesztjük, amíg kitölti (30 perc). 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (tűpróba!). 5 perc múlva rácsra borítjuk, 20 perc múlva gömbölyű felével fölfelé mély tálba emeljük.

3. 1 nektarint félreteszünk, a többit felaprózzuk, meglocsoljuk 2 ek. citromlével és a brandyvel. A bort, 1,5 dl vizet és a cukrot összeforraljuk, kissé hűlni hagyjuk, hozzáöntjük a nektarin alól a páclét, és merőkanalanként a tésztára locsoljuk. 1 órát pihentetjük, lapos tálra emeljük.

4. Tálalás előtt gerezdekre szeljük a félretett nektarint, megkenjük 1 ek. citromlével. Felverjük a habfixálóval a tejszínt, felét és a felaprózott nektarint a korona közepébe szedjük, bevonjuk a maradék habbal, végül nektaringerezdekkel, ribizlivel és zöld levélkékkel díszítjük.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a nektarint citromos-porcukros pácban érleljük, a szirupot pedig bor helyett szőlőlével készítjük, és rumaromával ízesítjük.

Érdekességek:

Nevét Brillat Savarin-ről (1755-1826) (ejtsd: brijjá szávaren), az ínyencségéről elhíresült étel- és életfilozófusról kapta, aki „civilben” jogászember, magas rangú állami köztisztviselő volt, de a gasztronómia tette halhatatlanná.

Italajánlat:

Desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

308 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Ráksaláta
narancskehelyben

Körtés-diós
zellersaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Burgundiai
rokfortos körte

Tatárbifsztek

Almás-szőlős
sajtsaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Tonhalas
krumplisaláta

Tésztában sült
vagdalt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: