2018. június 18.
Levente napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Cukkinis sertésrolád

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1,5 kg csontos sertéskaraj egyben (1,2 kg kicsontozva)
  • só, bors
  • 1+2 közepes fej hagyma
  • 1+2 ek. olaj
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 2 tojás
  • 2 kisebb cukkini
  • 4 szelet sonka vagy fehérpecsenye
  • 6 szelet bacon
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, vágólapra fektetjük, és hosszú pengéjű késsel kivágjuk „csontbölcsőből” (A) (a csontból és sok zöldségből pompás levest főzhetünk). A hús alsó harmadát a „túloldalig” felvágjuk anélkül, hogy egészen átvágnák. A vastagabb húsdarabot kihajtjuk, és az előbbi módon ismét kettévágjuk. Folpack alatt kissé kiverjük, majd meghintjük sóval és frissen őrölt borssal.

2. A hagymákat meghámozzuk, egyet finomra vágunk, és megfonnyasztunk 1 ek. olajban. A paprikát apróra felkockázzuk, majd a hagymára dobjuk. A tojásokat egy kevés sóval és borssal kissé felverjük, a hagymás alaphoz adjuk, éppen csak rezgősre sütjük, és azonnal a húslap rövidebb oldalának felére kenjük-simítjuk (B).

3. A cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, vágott felületüket összeillesztve a rántotta közepére fektetjük, a szabadon maradt húsrészt pedig betakarjuk a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel. A rántottás rész felől indulva szorosan feltekerjük a húslapot (C), két végét fehér cérnával sűrűn bevarrjuk, majd sonkaszerűen megkötözzük (D).

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a húst (E), majd áttesszük egy mélyebb sütőedénybe, és leöntjük a forró olajjal. Mellédobjuk a karcsú gerezdekre vágott maradék 2 hagymát, a félbevágott fokhagymafejeket, tetejét betakarjuk a baconszeletekkel (F). Aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át pároljuk.

5. A megpuhult hús tetejéről félrehúzzuk a szalonnát, fedő nélkül, a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük (további 20-25 perc). Kissé hűlni hagyjuk, majd lehántjuk a róla a zsineget, 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és saláta- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve kínáljuk. Párolt vegyes zöldség, sült burgonya, idénysaláta illik hozzá. Hidegen, vékonyra szeletelve vendégvárónak is pompás!

Megjegyzések:

Kisebb darab húsból nem érdemes készíteni, mert nagyon kiszárad sülés közben!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, illetve sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

219 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Spenótos
omlett-tekercs

Sonkás és
sajtos roló

Sajtkrémes
mártogató

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Ringlis
töltött tojás

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Mimóza
tojássaláta

Csípős paprikakrém és
fokhagymás spenótkrém

Spenótkrémmel
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: