2018. december 19.
Viola napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcstál
karamellöntettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g kristálycukor vagy barna cukor
  • 1 kis rúd fahéj
  • 2,5 dl tejszín
  • 40 g dió vagy mogyoró
  • 200 g szilva és/vagy nektarin
  • 200 g körte és/vagy alma
  • 200 g nagy szemű szőlő
  • 200 g friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcs (szeder, áfonya, ribizli, málna stb.)
  • 2-3 ek. citromlé
  • 1 ek. natúr, vágott pisztácia
  • 4 mentabóbita

1. A karamellöntethez a cukrot felforrósított edénykében világosbarnára pirítjuk, felöntjük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, és mérsékelt tűzön sűrű sziruppá főzzük (ügyeljünk arra, hogy a cukor ne piruljon túl, mert ha megég, keserű lesz az öntet is!). Folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejszínt, további 2-3 percig főzzük, végül eltávolítjuk belőle a fahéjat, és hagyjuk kihűlni.

2. A diót/mogyorót durvára vágjuk, serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A gyümölcsöket (a málna kivételével) megmossuk, megtisztítjuk, nagyságuktól függően egészben hagyjuk vagy 2-3 cm-es darabokra-gerezdekre aprózzuk. A körtét, almát és nektarint azonnal megöntözzük egy kevés citromlével, hogy meg ne barnuljon! A szőlőszemeket szemügyre vesszük: ha vastag a héjuk, szép türelmesen meghámozzuk, a nagyobbakat félbevágjuk, kemény-ropogós magjaikat késheggyel kiemeljük. A többi gyümölcshöz adjuk, lefedjük, fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk.

3. Tálaláskor 4 kistányérra halmozzuk a gyümölcskeveréket, részlegesen bevonjuk a karamellöntettel (ha gyerek nem kap belőle, 5-6 ek. rummal illatosíthatjuk), tetejét megszórjuk a pirított dióval/mogyoróval és a pisztáciával, végül mentabóbitákkal díszítjük. Tejszínhabrózsákkal, 1-2 gombóc vaníliafagylattal is gazdagíthatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

330 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gránátalmás
narancssaláta

Almás tejberizs
eperöntettel

Részeges
eper-narancs saláta

Rumos almakompót
túrókrémmel

Eper-ananász
saláta

Gyümölcssaláta
ananászbölcsőben

Őszi
gyümölcssaláta

Mákos-almás
máglyarakás

Kivis-narancsos
joghurthabgaluska

Őszibarack diós-
csokoládés golyóval

Narancsos
borhabkrém

Mézes-pisztáciás
dinnyenyársak
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: