2018. december 10.
Judit napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Napfény, hihetetlen kékség, a tenger sós íze ajkunk szögletében, mosolygós, ókori amforákról ismerős arcok, járdára terített asztalok, mámorra csábító borok – ez mind a Mediterráneum – és ebből most egy falat a tányéron...

Fotó: Hemző Károly

Mediterrán halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szálkamentes tengeri vagy édesvízi halfilé (200 g/db)
  • 1 citrom
  • 800 g paradicsom
  • 80 g fekete és zöld olívabogyó vegyesen
  • 30 g kapribogyó (sós lében)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 dl száraz fehérbor vagy rozé
  • só, bors
  • 2-3 szál friss kakukkfű
  • 1 ek. finomliszt
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 6-8 zsályalevél

1. A halat leöblítjük, a látható szálkákat eltávolítjuk, megöntözzük egy kevés átszűrt citromlével, aztán jól zárható műanyag dobozba vagy üveg-/porcelántálba fektetjük, lefedjük, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A mártáshoz a paradicsomokat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magjaikat és levüket eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. Az olíva- és kapribogyókat lecsepegtetjük, az olívát kimagozzuk.

3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony gerezdekre vágjuk és az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olívaolajban. Rádobjuk a paradicsom 2/3-át, elkeverjük a paradicsompürével és a borral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel illatosítjuk, és félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük. Hozzáadjuk az olíva- és kapribogyókat, a maradék paradicsomot, további 5 percig főzzük, melegen tartjuk.

4. A halfiléket szárazra törölgetjük, félbevágjuk, bőrüket késheggyel bekockázzuk. Meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, fátyolnyi liszttel, és lisztes oldalukkal lefelé a maradék 2 ek. felforrósított olívaolajba tesszük. Melléjük dobjuk a zsályaleveleket, mérsékelt tűzön mindkét oldalukat pirosra, pontosabban fehéredésig sütjük (mindössze 3+3 perc).

5. A haldarabokat tálra rendezzük, melléjük szedjük az illatos-részeges paradicsomragut, és bazsalikomlevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk. Burgonyapürét, petrezselymes (barna-)rizst, főtt rövid makarónit vagy egyszerűen finom-ropogós friss kenyeret kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

346 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsán
tükörtojással

Halrudak
bortésztában

Almás-narancsos
céklasaláta

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Gazdag rizssaláta
tojással

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Ráksaláta
narancskehelyben

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: