2018. szeptember 24.
Gellért napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Napfény, hihetetlen kékség, a tenger sós íze ajkunk szögletében, mosolygós, ókori amforákról ismerős arcok, járdára terített asztalok, mámorra csábító borok – ez mind a Mediterráneum – és ebből most egy falat a tányéron...

Fotó: Hemző Károly

Mediterrán halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szálkamentes tengeri vagy édesvízi halfilé (200 g/db)
  • 1 citrom
  • 800 g paradicsom
  • 80 g fekete és zöld olívabogyó vegyesen
  • 30 g kapribogyó (sós lében)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 dl száraz fehérbor vagy rozé
  • só, bors
  • 2-3 szál friss kakukkfű
  • 1 ek. finomliszt
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 6-8 zsályalevél

1. A halat leöblítjük, a látható szálkákat eltávolítjuk, megöntözzük egy kevés átszűrt citromlével, aztán jól zárható műanyag dobozba vagy üveg-/porcelántálba fektetjük, lefedjük, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A mártáshoz a paradicsomokat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magjaikat és levüket eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. Az olíva- és kapribogyókat lecsepegtetjük, az olívát kimagozzuk.

3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony gerezdekre vágjuk és az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olívaolajban. Rádobjuk a paradicsom 2/3-át, elkeverjük a paradicsompürével és a borral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel illatosítjuk, és félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük. Hozzáadjuk az olíva- és kapribogyókat, a maradék paradicsomot, további 5 percig főzzük, melegen tartjuk.

4. A halfiléket szárazra törölgetjük, félbevágjuk, bőrüket késheggyel bekockázzuk. Meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, fátyolnyi liszttel, és lisztes oldalukkal lefelé a maradék 2 ek. felforrósított olívaolajba tesszük. Melléjük dobjuk a zsályaleveleket, mérsékelt tűzön mindkét oldalukat pirosra, pontosabban fehéredésig sütjük (mindössze 3+3 perc).

5. A haldarabokat tálra rendezzük, melléjük szedjük az illatos-részeges paradicsomragut, és bazsalikomlevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk. Burgonyapürét, petrezselymes (barna-)rizst, főtt rövid makarónit vagy egyszerűen finom-ropogós friss kenyeret kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

346 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsán
tükörtojással

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Halrudak
bortésztában

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Halfilé
mandulás morzsában

Tonhalas
krumplisaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Ráksaláta
narancskehelyben

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: