2018. július 20.
Illés napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A muszaka műfaji kategória – Délkelet-Európában ezen a néven emlegetnek minden olyan egytálételt, amely egy- vagy többféle zöldséggel, gyakran darált (főleg birka-) hússal rétegezve, besamellel vagy tojásos tejföllel megöntözve, általában juh- vagy kecskesajttal gazdagítva, a sütőben készül. Ez a klasszikus görög változat.

Fotó: Hemző Károly

Görög muszaka

Hozzávalók 6 személyre:

  • 800 g padlizsán
  • só, bors
  • 500 g burgonya
  • 500 g paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss vagy 1 kk. morzsolt  oregánó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2+1 ek. olaj + a sütéshez
  • 500 g darált hús (marha vagy bárány)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1,5 dl száraz fehérbor vagy vermut
  • 1+3 tojás
  • 150 g reszelt gouda vagy juhsajt
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • szerecsendió
  • 1-2 bazsalikombóbita

1.  A padlizsánokat megmossuk, szárukat leválasztjuk, hámozatlanul 1/2 cm vastagon felkarikázzuk, 1 órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk. A paradicsomokat megmossuk, domború felükön keresztirányban bemetsszük a héjukat, 1-2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, héjukat könnyedén lehúzzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk. Az oreganót és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük és felaprózzuk.

2. Megfonnyasztjuk 2 ek. olajban a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk (5 perc). Hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot, a fahéjat, a bort és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön, fedő nélkül 10 percig pirítjuk, levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk kihűlni, aztán összedolgozzuk 1 tojással és a sajt felével.

3. A besamelhez sárgára pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük. A maradék 3 tojást kettéválasztjuk, a sárgákat a besamelhez keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, végül hozzáadjuk a maradék sajtot.

4. A 3 tojásfehérjét 1 csipet sóval félkemény habbá verjük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, beleforgatjuk a tojáshabba (így kevésbé szívják meg magukat olajjal), lecsepegtetjük, forró olajban, több részletben kisütjük, végül papírkendőre terítjük.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 1 ek. olajjal kikenünk egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálat. Aljára karikázzuk a burgonyát, megsózzuk, beterítjük a padlizsán felével, rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán, a felkarikázott paradicsom, végül a maradék besamel következik. A forró sütőben 45-50 percig, szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk, bazsalikommal díszítjük, és nagyobb kockákra bontva-vágva kínáljuk.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

742 kcal/1 adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsán
tükörtojással

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-besameles
káposztatorta

Babos zöldségragu
polentával

Illatos hússal
töltött cukkini

Padlizsános szendvics
tükörtojással

Tésztával töltött
padlizsán

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Vegyes
nyári rakottas

Gazdag rizssaláta
tojással

Kenyértorta
pizzasütő módra

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: