2017. december 11.
Árpád napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Amikor hét ágra süt a nap, és az emberen erőt vesz a dolce far niente, az édes semmittevés szinte lekűzdhetetlen vágya, előáll a nagy dilemma: hűs italt kortyolgatva heverészni a napon-napernyő alatt vagy kötényt kötni? Mert azért a jó melegben is csak megéhezik az ember. Ilyenkor éppen kapóra jön egy könnyű, hideg pulykaétel, amely előre elkészíthető, sőt a sütőt sem kell bekapcsolni miatta.

Fotó: Hemző Károly

Hideg pulykamell
paprikamártással

Hozzávalók 8 személyre:

  • 100 g sárgarépa
  • 80 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor snidling
  • 5-6 szál kakukkfű
  • 2 szál zellerzöldje
  • 1 babérlevél
  • 2 kis fej hagyma
  • 6-8 szegfűszeg
  • 15-20 szem feketebors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,2 kg pulykamell (csont és bőr nélkül)
  • 7 dl félszáraz fehérbor
  • A mártáshoz:
  • 1-1 sárga, piros és zöld húsú paprika
  • 200 g kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál bazsalikom
  • 8-10 citromfűlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 4 ek. bor- vagy balzsamecet
  • 1 ek. citromlé
  • chilipor
  • 1/2 dl (extra vergine) olívaolaj

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, majd a babérlevéllel együtt csokorba fogjuk, és lazán átkötjük. A hagymákat meghámozzuk, megtűzdeljük a szegfűszeggel, a borsot és a fokhagymát teatojásba zárjuk.

2. A húst megmossuk, sonkaszerűen megkötözzük, hogy majd szép kerek szeleteket kapjunk, és akkora edénybe fektetjük, hogy éppen csak elférjen benne. Mellétesszük a hagymákat, a teatojást, a zöldségeket és a fűszercsokrot, aztán felöntjük a borral és annyi vízzel (5-6 dl), hogy ellepje. Kissé megsózzuk, lassú tűzön forrásig hevítjük, és éppen csak gyöngyöztetve, félig lefedve 40-45 percig posírozzuk, azaz a savanykás lében, forralás nélkül puhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni.

3. A mártáshoz a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, vékony csíkokra, majd apró kockákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk. Az uborkát megmossuk, ízlésünktől és héja vastagságától függően hámozatlanul vagy meghámozva a paprikákkal azonos nagyágú kockákra vágjuk. A bazsalikomot, a citromfüvet és (néhány szép levélke kivételével) a petrezselymet finomra aprózzuk.

4. A bor-/balzsamecetet és a citromlét (habverővel) eldolgozzuk ízlés szerinti sóval és chiliporral, aztán vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat. Beleforgatjuk a paprikát, az uborkát, a vágott zöldfűszereket és az áttört fokhagymát.

5. Tálaláskor kiemeljük a pulykamellet a léből, alaposan lecsepegtetjük, szárazra törölgetjük, majd lehántjuk róla a zsineget, és vékonyan felszeleteljük. Kissé egymásra csúsztatva ovális tálra rendezzük, a szeletek közepére és tetejére halmozzuk a paprikamártást, végül a félretett petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

490 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Grépfrút-dió-
póré saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Majonézes
kínaikel-saláta

Fasírtmuffin

Burgundiai
rokfortos körte

Tzatzikivel töltött
paradicsom

Sajtkrémes
mártogató

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Tojásos
fasírttekercs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: