2017. november 23.
Kelemen napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Magyaros
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 6 tojás
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • diónyi vaj/margarin
  • 5 dl tejföl
  • 100 g füstölt, húsos szalonna

1. A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük (10 perc), hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk vagy elnegyedeljük. A kolbászt karikákra vágjuk.

2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy tűzálló tálat, az aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, elsimítjuk. Tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, megkenjük a tejföl felével. Felkarikázzuk a maradék krumplit is, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Megsózzuk, egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük-kócosítjuk a szalonnaszeleteket.

3. Előmelegített, forró sütőben (200 °C) addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára nem pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.

Tippek:

– Akár előző nap is lerakhatjuk a krumplit (a maradék tejfölt és a szalonnát csak sütéskor tesszük a tetejére), gondosan letakarva a hűtőszekrényben tároljuk. Ha cserép- vagy tűzálló üvegtálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert az a hirtelen hőkülönbségtől elpattanhat! A sütési idő így kb. 20 perccel hosszabb!
– Kolbász helyett készíthetjük maradék húsfélékkel (sült hússal, sonkával, virslivel), gazdagíthatjuk szálasra reszelt (füstölt) sajttal is, amelyet azonban célszerű elkeverni a tejfölben.

Italajánlat:

Félszáraz fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

738 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 23 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 23 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olasz
krumplisaláta

Almás-besameles
káposztatorta

Illatos hússal
töltött cukkini

Bécsi
krumplisaláta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Almás-gombás
rakott krumpli

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Kenyértorta
pizzasütő módra

Paradicsomos
rakott cukkini

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Spenótos
palacsintatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: