2017. június 27.
László napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Elendel

Toszkán bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g száraz fehérbab
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 zsályalevél
  • 1 dús szál bazsalikom
  • 2+1 kisebb paradicsom
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2 zöldségleveskocka
  • só, bors
  • chilipor

1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk. A babot leöblítjük, 1,5 liter hideg vízbe dobjuk, a babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával ízesítjük, só nélkül puhára főzzük. Leszűrjük, levét megtartjuk.

2. Miközben a bab fő, a hagymát finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A paradicsomokat megmossuk, kettőt meghámozunk és felaprózunk.

3. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, a felaprózott paradicsomot, az ételízesítőt és az elmorzsolt leveskockákat. Felöntjük a bab főzőlevével, felforraljuk, majd belecsúsztatjuk a babot, és fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.

4. Kiemeljük a levesből a zsályaleveleket és a bab 2/3-át. A maradékot botmixerrel krémmé turmixoljuk (azaz besűrítjük), aztán hozzáadjuk a kiemelt babot és a harmadik, hámozatlanul apró kockákra vágott paradicsomot. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, ízlés szerint chiliporral fűszerezzük, és vékony csíkokra aprított bazsalikommal, illetve bazsalikombóbitákkal vidámítva tálaljuk.

Tippek:

Készíthetjük 2 kis doboz konzerv fehérbabból is (töltőtömeg kb. 240 g/dob), amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk, bő hideg vízzel leöblítünk és lecsepegtetünk (a dobozban lévő lé nem jó és nem is gusztusos!).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

254 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tejszínes
cukkinikrémleves

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Görög zöldbableves
feta sajttal

Tonhalas
krumplisaláta

Kukoricás
paradicsomleves

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Téli minestrone
csicseriborsóval
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: