2017. április 28.
Valéria napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Elendel

Toszkán bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g száraz fehérbab
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 zsályalevél
  • 1 dús szál bazsalikom
  • 2+1 kisebb paradicsom
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2 zöldségleveskocka
  • só, bors
  • chilipor

1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk. A babot leöblítjük, 1,5 liter hideg vízbe dobjuk, a babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával ízesítjük, só nélkül puhára főzzük. Leszűrjük, levét megtartjuk.

2. Miközben a bab fő, a hagymát finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A paradicsomokat megmossuk, kettőt meghámozunk és felaprózunk.

3. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, a felaprózott paradicsomot, az ételízesítőt és az elmorzsolt leveskockákat. Felöntjük a bab főzőlevével, felforraljuk, majd belecsúsztatjuk a babot, és fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.

4. Kiemeljük a levesből a zsályaleveleket és a bab 2/3-át. A maradékot botmixerrel krémmé turmixoljuk (azaz besűrítjük), aztán hozzáadjuk a kiemelt babot és a harmadik, hámozatlanul apró kockákra vágott paradicsomot. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, ízlés szerint chiliporral fűszerezzük, és vékony csíkokra aprított bazsalikommal, illetve bazsalikombóbitákkal vidámítva tálaljuk.

Tippek:

Készíthetjük 2 kis doboz konzerv fehérbabból is (töltőtömeg kb. 240 g/dob), amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk, bő hideg vízzel leöblítünk és lecsepegtetünk (a dobozban lévő lé nem jó és nem is gusztusos!).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

254 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Spenótkrémmel
töltött tojás

Csípős kukoricaleves

Görög zöldbableves
feta sajttal

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Gombás-zöldséges
karalábéleves

Tonhalas
krumplisaláta

Brokkolikrémleves
garnélarákkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: