2017. augusztus 17.
Jácint napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg uborkaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor újhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g kígyóuborka
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2,5 dl tej
  • 2 dl+4 kk. tejföl
  • 2 csapott ek. rizsliszt
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1-2 ek. citromlé
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 1 szál bazsalikom

1. A kétféle hagymát és a fokhagymát megtiszítjuk, az újhagymát 10-12 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, a hagymát finomra aprítjuk. Az uborkát részben-csíkosan meghámozzuk, 2 vastagabb szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit felkockázzuk. A kaprot finomra vágjuk.

2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a kétféle hagymát, hozzáadjuk a kaprot, az áttört fokhagymát és az uborkát. Megszórjuk az ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 1 liter hideg vízzel, majd félig lefedve 25-30 percig főzzük, végül botmixerrel péppé turmixoljuk.

3. 2 dl tejfölben eldolgozzuk a rizslisztet, a leveshez adjuk, 2-3 percig forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, lefedjük, majd 3-4 órára hidegre tesszük.

4. Tálaláskor a félretett uborkaszeleteket és a paprikát apróra felkockázzuk. A levest tányérokba szedjük, tetejüket 1-1 kk. tejföllel cirmosítjuk, az uborka- és paprikakockákkal, valamint bazsalikomlevélkékkel vagy kaporral díszítjük.

Tippek:

– Külön tálkában (hogy el ne ázzanak) fokhagymával illatosított olívaolajban pirított zsemlekockákat kínálhatunk hozzá.
– Tetejét megszórhatjuk tojásmimózával, azaz kemény tojás reszelt sárgájával is.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

308 kcal/1 adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tejszínes
cukkinikrémleves

Karfiol-brokkoli
krémleves

Tavaszi
zöld leves

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Zöldségkrémleves

Gyömbéres
sütőtökleves

Svájci sajtleves

Padlizsánkrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: