2017. október 23.
Gyöngyi napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Padlizsános sertésszelet
bazsalikomos burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 kicsontozott, vékony szelet sertéskaraj (kb. 600 g)
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 2+3+1 ek. olaj
  • 2 közepes padlizsán (400 g)
  • só, bors
  • 400 g paradicsom
  • 2 gombóc (250 g) mozzarella
  • 600 g burgonya
  • 20-22 nagyobb bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 piros húsú paprika

1. A húst folpackkal letakarjuk, kissé kiverjük, meghintjük a fűszerkeverékkel és 2 ek. olajjal, lefedjük, betesszük a hűtőbe. A zöldségeket megmossuk. A padlizsánok szárvégét levágjuk, hámozatlanul nem túl vékonyan felkarikázzuk, 30 percre erősen besózzuk, szűrőtálba terítjük, hogy levük elfolyjon. A paradicsomokat meghámozzuk, levüket-magjaikat eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. A mozzarellát 8-12 karikára vágjuk.

2. A körethez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A bazsalikomot és a fokhagymát 2-3 ek. főzőlével péppé zúzzuk. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3 ek. olajban, több részletben barnára sütjük, félretesszük. A serpenyőbe öntünk még 1 ek. olajat, rádobjuk a paradicsom felét, 5 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A burgonyát leszűrjük, hozzáadjuk a felforrósított tejszínt, és elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük. Elkeverjük benne a bazsalikompépet, melegen tartjuk.

4. A hús alól másik, nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat és felhevítjük. Beletesszük a hússzeleteket, meghintjük sóval és borssal, élénk tűzön oldalanként 3-3 percig pirítjuk, aztán egyenesen csinos tűzálló tálba sorakoztatjuk, meglocsoljuk a pecsenyelével. Tetejükre simítjuk a paradicsommártást, dúsan megrakjuk a padlizsánnal, a maradék nyers paradicsomgerezdekkel, végül betakarjuk a mozzarellakarikákkal, és a sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt a tetejükre olvad-pirul (10-12 perc).

5. Közben a burgonyapürét tálba púpozzuk, megszórjuk az apróra felkockázott paprikával, és a hús köreteként kínáljuk. Mindkettőt néhány formás bazsalikombóbitával díszíthetjük.

Változatok:

– Készíthetjük szűzérmékből vagy 8 kisebb fél csirkemellfiléből is.
– Bazsalikom helyett illatosíthatjuk a krumplipürét finomra vágott kaporral, pirított hagyma-fokhagymakeverékkel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

731 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsán
pizzasütő módra

Illatos hússal
töltött cukkini

Fasírtmuffin

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Olasz tésztasaláta

Túrós zöldségtorta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Babos zöldségragu
polentával

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tésztával töltött
padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: