2018. szeptember 24.
Gellért napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Padlizsános sertésszelet
bazsalikomos burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 kicsontozott, vékony szelet sertéskaraj (kb. 600 g)
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 2+3+1 ek. olaj
  • 2 közepes padlizsán (400 g)
  • só, bors
  • 400 g paradicsom
  • 2 gombóc (250 g) mozzarella
  • 600 g burgonya
  • 20-22 nagyobb bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 piros húsú paprika

1. A húst folpackkal letakarjuk, kissé kiverjük, meghintjük a fűszerkeverékkel és 2 ek. olajjal, lefedjük, betesszük a hűtőbe. A zöldségeket megmossuk. A padlizsánok szárvégét levágjuk, hámozatlanul nem túl vékonyan felkarikázzuk, 30 percre erősen besózzuk, szűrőtálba terítjük, hogy levük elfolyjon. A paradicsomokat meghámozzuk, levüket-magjaikat eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. A mozzarellát 8-12 karikára vágjuk.

2. A körethez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A bazsalikomot és a fokhagymát 2-3 ek. főzőlével péppé zúzzuk. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3 ek. olajban, több részletben barnára sütjük, félretesszük. A serpenyőbe öntünk még 1 ek. olajat, rádobjuk a paradicsom felét, 5 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A burgonyát leszűrjük, hozzáadjuk a felforrósított tejszínt, és elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük. Elkeverjük benne a bazsalikompépet, melegen tartjuk.

4. A hús alól másik, nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat és felhevítjük. Beletesszük a hússzeleteket, meghintjük sóval és borssal, élénk tűzön oldalanként 3-3 percig pirítjuk, aztán egyenesen csinos tűzálló tálba sorakoztatjuk, meglocsoljuk a pecsenyelével. Tetejükre simítjuk a paradicsommártást, dúsan megrakjuk a padlizsánnal, a maradék nyers paradicsomgerezdekkel, végül betakarjuk a mozzarellakarikákkal, és a sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt a tetejükre olvad-pirul (10-12 perc).

5. Közben a burgonyapürét tálba púpozzuk, megszórjuk az apróra felkockázott paprikával, és a hús köreteként kínáljuk. Mindkettőt néhány formás bazsalikombóbitával díszíthetjük.

Változatok:

– Készíthetjük szűzérmékből vagy 8 kisebb fél csirkemellfiléből is.
– Bazsalikom helyett illatosíthatjuk a krumplipürét finomra vágott kaporral, pirított hagyma-fokhagymakeverékkel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

731 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tengerész és
padlizsános pizza

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Fasírtmuffin

Olasz
tésztasaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Marinált zöldségek

Padlizsán
pizzasütő módra

Babos zöldségragu
polentával

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Padlizsántallérok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: