2017. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

A nyári, édes-illatos paradicsomból különösen ízletes mártások-ételek készíthetők, amelyek boldogan lépnek frigyre a fehér húsú szárnyasokkal és a mediterrán fűszerekkel, elsősorban a bazsalikommal.

Fotó: Hemző Károly

Baszk csirkecomb
tésztafészekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb csirkecomb
  • só, bors
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 800 g érett paradicsom
  • 4-5 szál bazsalikom
  • 100 g szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
  • 1 babérlevél
  • 1/2 dl+1 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 dl félszáraz fehérbor
  • 100 g paradicsompüré
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 200 g zöld és fehér tagliatelle (hosszúmetélt) vegyesen
  • 6-8 koktélparadicsom
A
B
C
D
E
F
G

1. A csirkecombokat megmossuk, bedörzsöljük sóval. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, a hagymákat felkarikázzuk. A paradicsomokat megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk és felszeleteljük. A bazsalikomot leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. Kibélelünk a szalonnaszeletekkel egy mélyebb sütőedényt vagy tűzálló tálat, tetejükre sorakoztatjuk a hagymakarikákat (A), és belefektetjük a csirkecombokat. Betakarjuk a paradicsommal (B), meghintjük durvára őrölt borssal, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet, meglocsoljuk 1/2 dl olajjal és a borral, végül lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra).

3. Kiemeljük a léből a csirkecombokat, alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk (C), majd a tetejükre fektetjük a főtt szalonnaszeleteket (D), és a sütőben további 15-20 percig, aranybarnára-ropogósra sütjük.

4. Közben a hús levét a paradicsommal és a hagymával együtt lábaskába öntjük (E), a babérlevelet kidobjuk. Botmixerrel sűrű péppé pörgetjük, aztán hozzákeverjük a paradicsompürét (F), a csípős paprikakrémet, a felaprózott bazsalikomot, a cukrot, végül ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és jól összeforraljuk. (Ha túl hígnak találjuk a mártást, néhány percig élénk tűzön a kívánt sűrűségűre beforraljuk vagy 1-2 ek. hideg vízzel elkevert rizslisztet adunk hozzá, és 2 percig forraljuk.)

5. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, megöntözzük a maradék 1 ek. olívaolajjal, majd nagyobb, lapos tálra (két favillával) több fészket tekerünk-kerekítünk belőle (G). A csirkecombokat nem túl mély tálra fektetjük, bevonjuk a mártással, közéjük ültetetünk néhány tésztafészket, és a félretett bazsalikommal, valamint felezett koktélparadicsomokkal díszítve tálaljuk (a többi tésztát külön tálon kínáljuk). Burgonyapürével vagy -krokettel is mennyei.

Tippek:

Igazi háziasszony-kímélő, finom-könnyű húsétel, amely gyorsan, sőt jó előre elkészíthető: a megpuhult húst levében hagyjuk kihűlni, a szalonnával együtt (lefedett edényben) betesszük a hűtőszekrénybe, és csak másnap sütjük készre. A mártást azonban mindjárt elkészíthetjük, így tálaláskor csak melegíteni kell.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor (amelyet az étel készítéséhez használunk)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

593 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ananászos
csirkeragu

Kagylósalátával töltött
paradicsom

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Pikáns padlizsánkrém

Sonkás-hagymás
szőlősaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Orosz
csirkehússaláta

Mediterrán krumplisaláta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Csirkés
Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: