2017. január 19.
Sára napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek

Az olyannyira magyarosnak érzett szilvásgombócunk voltaképpen monarchiás „csapatmunka”, de a fahéjjal illatozó, rezgős-elomló gyümölcsös gombócok gondolatára bizonyítottan ma is egyként dobbannak meg a szívek...

Fotó: Hemző Károly

Szilvásgombóc

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 1 kg főzni való (lisztes) burgonya
  • 1/2 kg magvaváló szilva
  • 30+100 g vaj/margarin
  • 300-350 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 20-24 kockacukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • fahéjas porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F
G

1. A burgonyát megmossuk, és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. A szilvát ugyancsak megmossuk, tiszta konyharuhába forgatva szárazra töröljük, a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk.

2. A burgonyát leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük (A), lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet (B), és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk (C). Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük, de nem többet, mert elnyúlósodik a tészta!

3. Nagyobb lábasban (nem fazékban!) felteszünk forrni 5 liter vizet. Liszttel sűrűn-alaposan meghintett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 24 db kb. 6x6 cm-es, szabályos négyzetre vágjuk (D). Mindegyikre 1 szem szilvát, annak szétnyitott közepére pedig 1 kockacukrot teszünk, és 1 csipet őrölt fahéjat szórunk. A csúcsokat felhajtjuk, közepükből kicsípjük a fölösleges tésztát, hogy ne legyen olyan vastag (E), két tenyerünk között gombóccá gömbölyítjük, liszttel megszórt konyharuhára sorakoztatjuk.

4. 1 kk. sót adunk a forrásban lévő vízhez, majd óvatosan beletesszük-eresztjük a gombócok felét. Szűrőkanállal alájuk nyúlva óvatosan elválasztjuk őket az edény aljától (könnyen leragadnak és kiszakadhatnak), majd miután a víz színére emelkedtek, gyöngyöző forralással további 3-5 percig főzzük (F).

5. Közben szárazon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, belekeverjük-olvasztjuk a maradék 100 g vajat/margarint, felét mélyebb tálba szedjük. Szitakanállal kiemeljük a gombócokat a vízből, jól lecsepegtetjük, a tálba szedett zsemlemorzsára tesszük, és lefedjük. 2-3 perc múlva a fedőt az edény tetejére szorítjuk, és laza, dobáló-köröző mozdulattal összerázzuk (G) (ennyi idő alatt egy kissé „megköt” a tészta, így a gombócok formásak maradnak, és nem is szakadnak ki egykönnyen!).

6. A fenti módon kifőzzük a második adag gombócot is, és abba a lábasba szedjük, amelyben a zsemlemorzsát pirítottuk. 2-3 perc múlva ezt is összerázzuk és a többi gombóchoz adjuk. Megszórjuk fahéjas porcukorral, és azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi!

Fontos:

A liszt pontos mennyisége a burgonya víztartalmától függ, de ehhez a mennyiséghez 350 g-nál több nemigen kell belőle. Vigyázat, a túladagolt liszttől kemény lesz a gombóc!

Tippek:

– Ha nagyok a szilvák, csak egy felet teszünk a tésztalapra, ha pedig jó érettek, kockacukor nem szükséges hozzá, de a mag helyére ültethetünk 1-1 szem hámozott mandulát, diógerezdet is – a fahéj természetesen marad!
– Mélyhűtött szilvából is készíthető: szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, kimagozzuk, gondosan lecsepegtetjük, és a tésztalapra 2-3 csipet zsemlemorzsát szórunk alá (ez valamelyest felszívja a szilva levét), a többi ugyanaz.
– Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiséget is, mert jól tűri a mélyhűtést: a nyers gombócokat tálcára terített, liszttel megszórt konyharuhára rakosgatjuk, és fedetlenül betesszük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe, majd 2 óra múlva nejlontasakokba zárjuk, és felcimkézzük. Felhasználáskor fagyos állapotban dobjuk a forrásban lévő vízbe, a többi ugyanaz.

Változatok:

Szilva helyett sárgabarackkal, eperrel, meggyel, szőlővel is tölthetjük.

Italajánlat:

Édeskés, fűszeres fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

147 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hideg
nektarinleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Hagymás rostélyos

Korhely
lencseleves

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Szilvás-fokhagymás
csirkemell

Sonkás táska
és stangli

Szilvakrémes habroló

Szilvás rózsatorta

Spárga tojásos
zöld morzsával

Mákos-habos
rakott kifli

Tárkonyos
spárgás zöldségleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: