2018. február 19.
Zsuzsanna napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek

Az olyannyira magyarosnak érzett szilvásgombócunk voltaképpen monarchiás „csapatmunka”, de a fahéjjal illatozó, rezgős-elomló gyümölcsös gombócok gondolatára bizonyítottan ma is egyként dobbannak meg a szívek...

Fotó: Hemző Károly

Szilvásgombóc

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 1 kg főzni való (lisztes) burgonya
  • 1/2 kg magvaváló szilva
  • 30+100 g vaj/margarin
  • 300-350 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 20-24 kockacukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • fahéjas porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F
G

1. A burgonyát megmossuk, és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. A szilvát ugyancsak megmossuk, tiszta konyharuhába forgatva szárazra töröljük, a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk.

2. A burgonyát leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük (A), lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet (B), és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk (C). Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük, de nem többet, mert elnyúlósodik a tészta!

3. Nagyobb lábasban (nem fazékban!) felteszünk forrni 5 liter vizet. Liszttel sűrűn-alaposan meghintett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 24 db kb. 6x6 cm-es, szabályos négyzetre vágjuk (D). Mindegyikre 1 szem szilvát, annak szétnyitott közepére pedig 1 kockacukrot teszünk, és 1 csipet őrölt fahéjat szórunk. A csúcsokat felhajtjuk, közepükből kicsípjük a fölösleges tésztát, hogy ne legyen olyan vastag (E), két tenyerünk között gombóccá gömbölyítjük, liszttel megszórt konyharuhára sorakoztatjuk.

4. 1 kk. sót adunk a forrásban lévő vízhez, majd óvatosan beletesszük-eresztjük a gombócok felét. Szűrőkanállal alájuk nyúlva óvatosan elválasztjuk őket az edény aljától (könnyen leragadnak és kiszakadhatnak), majd miután a víz színére emelkedtek, gyöngyöző forralással további 3-5 percig főzzük (F).

5. Közben szárazon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, belekeverjük-olvasztjuk a maradék 100 g vajat/margarint, felét mélyebb tálba szedjük. Szitakanállal kiemeljük a gombócokat a vízből, jól lecsepegtetjük, a tálba szedett zsemlemorzsára tesszük, és lefedjük. 2-3 perc múlva a fedőt az edény tetejére szorítjuk, és laza, dobáló-köröző mozdulattal összerázzuk (G) (ennyi idő alatt egy kissé „megköt” a tészta, így a gombócok formásak maradnak, és nem is szakadnak ki egykönnyen!).

6. A fenti módon kifőzzük a második adag gombócot is, és abba a lábasba szedjük, amelyben a zsemlemorzsát pirítottuk. 2-3 perc múlva ezt is összerázzuk és a többi gombóchoz adjuk. Megszórjuk fahéjas porcukorral, és azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi!

Fontos:

A liszt pontos mennyisége a burgonya víztartalmától függ, de ehhez a mennyiséghez 350 g-nál több nemigen kell belőle. Vigyázat, a túladagolt liszttől kemény lesz a gombóc!

Tippek:

– Ha nagyok a szilvák, csak egy felet teszünk a tésztalapra, ha pedig jó érettek, kockacukor nem szükséges hozzá, de a mag helyére ültethetünk 1-1 szem hámozott mandulát, diógerezdet is – a fahéj természetesen marad!
– Mélyhűtött szilvából is készíthető: szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, kimagozzuk, gondosan lecsepegtetjük, és a tésztalapra 2-3 csipet zsemlemorzsát szórunk alá (ez valamelyest felszívja a szilva levét), a többi ugyanaz.
– Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiséget is, mert jól tűri a mélyhűtést: a nyers gombócokat tálcára terített, liszttel megszórt konyharuhára rakosgatjuk, és fedetlenül betesszük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe, majd 2 óra múlva nejlontasakokba zárjuk, és felcimkézzük. Felhasználáskor fagyos állapotban dobjuk a forrásban lévő vízbe, a többi ugyanaz.

Változatok:

Szilva helyett sárgabarackkal, eperrel, meggyel, szőlővel is tölthetjük.

Italajánlat:

Édeskés, fűszeres fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

147 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Korhely
lencseleves

Hagymás rostélyos

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Szilvakrémes habroló

Sonkás táska
és stangli

Szilvás rózsatorta

Zöldségleves májgaluskával

Marhahúsleves

Tejszínes-gombás
galuska

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Húsos
kelkáposztaleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: