2018. november 21.
Olivér napja van

SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták


Fotó: Hemző Károly

Szilvakrémes habroló

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 400 g mélyhűtött leveles tészta
  • 80 g mandulapálcika
  • finomliszt a nyújtáshoz
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • citromfű a díszítéshez
  • A krémhez:
  • 300 g magvaváló szilva
  • 100 g kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 3 dl tejszín vagy növényi habalap

1.  A habrolókhoz a tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A mandulapálcikákat serpenyőben, zsiradék nélkül vilgosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjenek. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.

2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk. Vékonyan átkenjük hideg vízzel, azután 24 fém habtölcsérre – a hegyüknél kezve és csiga-spirálvonalban haladva – kissé egymásra csúsztatva, egyenként feltekerjük. A sütőlapokra fektetjük, és középső bordamagasságon 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztarolókból, és hagyjuk őket egészen kihűlni.

3. A krémhez a szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, lábaskába szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a fűszereket, fedő nélkül, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, botmixerrel finom krémmé zúzzuk. Hozzáöntjük a 1/2 dl hideg vízben feloldott keményítőt, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc).

4. Beáztatjuk a zselatinlapokat 6-8 dl hideg vízbe. 5 perc múlva kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a forró szilvakrémbe keverve felolvasztjuk. Jéghideg vízfürdőbe állítva teljesen kihűtjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, kanalanként összeforgatjuk a szilvakrémmel, sima csőrös nyomózsákba szedjük, majd (két oldalról) megtöltjük vele a tésztarolókat, és rácsra sorakoztatjuk.

5. A tortabevonó csokoládét meleg vízbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a rolók tetejére csorgatjuk. Amikor a csokoládé dermedni kezd, sűrűn beszórjuk a mandulapálcikákkal, hagyjuk teljesen megdermedni, 2 órára behűtjük. Fogyasztás előtt lapos tálra rendezzük, és néhány citromfűlevélkével vidámítva kínáljuk.

Tippek:

– A tésztarolókat 1-2 nappal felhasználás előtt is megsüthetjük, dobozba zárva tároljuk.
– Készen vásárolt habrolókból gyorsabb, az a fontos, hogy frissek-ropogósak legyenek.

Italajánlat:

Desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ a tészta felengedési ideje

Energiatartalom:

193 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Eperkrémes
habroló

Aszalt szilvával
töltött sertéskaraj

Szűzpecsenye
szilvamártással

Szilvás pite
fahéjas tejszínhabbal

Meggyes fészek

Szilvás
rózsatorta

Szilvahabtorta

Borított mandulás
szilvatorta

Mézes-pisztáciás tészta-
fészkek szilvaröszterrel

Szilvásgombóc

Szilvás-fokhagymás
csirkemell

Őszi
gyümölcssaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: