2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták


Fotó: Hemző Károly

Szilvakrémes habroló

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 400 g mélyhűtött leveles tészta
  • 80 g mandulapálcika
  • finomliszt a nyújtáshoz
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • citromfű a díszítéshez
  • A krémhez:
  • 300 g magvaváló szilva
  • 100 g kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 3 dl tejszín vagy növényi habalap

1.  A habrolókhoz a tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A mandulapálcikákat serpenyőben, zsiradék nélkül vilgosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjenek. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.

2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk. Vékonyan átkenjük hideg vízzel, azután 24 fém habtölcsérre – a hegyüknél kezve és csiga-spirálvonalban haladva – kissé egymásra csúsztatva, egyenként feltekerjük. A sütőlapokra fektetjük, és középső bordamagasságon 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztarolókból, és hagyjuk őket egészen kihűlni.

3. A krémhez a szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, lábaskába szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a fűszereket, fedő nélkül, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, botmixerrel finom krémmé zúzzuk. Hozzáöntjük a 1/2 dl hideg vízben feloldott keményítőt, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc).

4. Beáztatjuk a zselatinlapokat 6-8 dl hideg vízbe. 5 perc múlva kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a forró szilvakrémbe keverve felolvasztjuk. Jéghideg vízfürdőbe állítva teljesen kihűtjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, kanalanként összeforgatjuk a szilvakrémmel, sima csőrös nyomózsákba szedjük, majd (két oldalról) megtöltjük vele a tésztarolókat, és rácsra sorakoztatjuk.

5. A tortabevonó csokoládét meleg vízbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a rolók tetejére csorgatjuk. Amikor a csokoládé dermedni kezd, sűrűn beszórjuk a mandulapálcikákkal, hagyjuk teljesen megdermedni, 2 órára behűtjük. Fogyasztás előtt lapos tálra rendezzük, és néhány citromfűlevélkével vidámítva kínáljuk.

Tippek:

– A tésztarolókat 1-2 nappal felhasználás előtt is megsüthetjük, dobozba zárva tároljuk.
– Készen vásárolt habrolókból gyorsabb, az a fontos, hogy frissek-ropogósak legyenek.

Italajánlat:

Desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ a tészta felengedési ideje

Energiatartalom:

193 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Borított mandulás
szilvatorta

Meggyes fészek

Szilvás rózsatorta

Tepertős-
szilvás kalap

Szilvás pite
fahéjas tejszínhabbal

Gyors szilvatorta

Szilvahabtorta

Szilvás kalács

Szőlő-szilva
felfújt

Eperkrémes
habroló

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Mézes-pisztáciás tészta-
fészkek szilvaröszterrel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: