2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Az omlós tésztából készülő pie (ejtsd: páj) édes és sós változatai világszerte népszerűek. Ez a sós pite-torta sörözős-borozgatós összejövetelek sztárja lehet: hamisítatlan mediterrán jellegét a zamatos, napérlelte paradicsom, a karakteres feta sajt és fokhagyma, valamint az illatos oregano adja meg.

Fotó: Elendel

Fetás paradicsomtorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 4 ek. tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 12,5 g friss élesztő
  • 300 g finomliszt
  • 150 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája
  • A rakományhoz:
  • 9-10 közepes, félkemény paradicsom
  • só, bors
  • 200 g feta sajt
  • 5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 4 ek. (classico) olívaolaj + a formához
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. szárított oregánó
  • 1-2 ágacska friss oregánó a díszítéshez
A
B
C
D
E
F

1.  A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. A finomlisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, ½ kk. sót, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, fél órát kelni hagyjuk.

2. Közben a paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, derékban félbevágjuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk, belsejüket meghintjük sóval, majd üregükkel lefelé tálra borítjuk, és 10 percig állni hagyjuk. Kiemeljük levéből a feta sajtot, lecsepegtetjük, kisebb kockákra aprózzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, áttörjük, összekeverjük 4 ek. olívaolajjal és frissen őrölt borssal. Egy kb. 28 cm átmérőjű, magas oldalfalú gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk olívaolajjal. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

3. Papírkendővel szárazra töröljük a fél paradicsomok belsejét, és meghintjük zsemlemorzsával (hogy el ne áztassák majd a tésztát). Mindegyiket megtöltjük 4-5 kocka feta sajttal, arányosan elosztva tetejükre simítjuk az olajos fokhagymapépet (A), megszórjuk a szárított oreganóval, végül vágott-töltött felükkel fölfelé a sütőformába ültetjük őket (B).

4. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 35 cm átmérőjű korongra nyújtjuk (C), elharmadolva összehajtjuk (így könnyebben tudunk bánni vele), majd a paradicsomok tetejére fektetjük (D), és lapra kihatjuk (E). A széleket körben betűrjük, a tészta tetejét villával sűrűn megszurkáljuk (F), és a forró sütőben 40 percig sütjük.

5. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a formából a tortát, (így a paradicsomok kerülnek fölülre), és további 25 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, aztán lapos tálra emeljük-csúsztatjuk, tetejét oreganoval/rozmaringgal díszítjük, és tortaszerűen szeleteljük. Hidegen, sőt másnap is finom (ha nem fogy el frissiben, fogyasztásig lefedjük, és hidegen tartjuk).

Megjegyzések:

A torta elkészítési módja kis eltéréssel megegyezik a híres francia eredetű Tatin-tortáéval, amelynek azonban karamelles alma a tölteléke, és sok helyen dióval/mandulával bolondítják.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

367 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Erdeigomba-
torta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Húsos
lilahagymatorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Uborka-
vitorlások

Fasírtmuffin

Gazdag rizssaláta
tojással

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sonkás és
sajtos roló

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: