2018. február 23.
Alfréd napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Az omlós tésztából készülő pie (ejtsd: páj) édes és sós változatai világszerte népszerűek. Ez a sós pite-torta sörözős-borozgatós összejövetelek sztárja lehet: hamisítatlan mediterrán jellegét a zamatos, napérlelte paradicsom, a karakteres feta sajt és fokhagyma, valamint az illatos oregano adja meg.

Fotó: Elendel

Fetás paradicsomtorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 4 ek. tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 12,5 g friss élesztő
  • 300 g finomliszt
  • 150 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája
  • A rakományhoz:
  • 9-10 közepes, félkemény paradicsom
  • só, bors
  • 200 g feta sajt
  • 5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 4 ek. (classico) olívaolaj + a formához
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. szárított oregánó
  • 1-2 ágacska friss oregánó a díszítéshez
A
B
C
D
E
F

1.  A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. A finomlisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, ½ kk. sót, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, fél órát kelni hagyjuk.

2. Közben a paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, derékban félbevágjuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk, belsejüket meghintjük sóval, majd üregükkel lefelé tálra borítjuk, és 10 percig állni hagyjuk. Kiemeljük levéből a feta sajtot, lecsepegtetjük, kisebb kockákra aprózzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, áttörjük, összekeverjük 4 ek. olívaolajjal és frissen őrölt borssal. Egy kb. 28 cm átmérőjű, magas oldalfalú gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk olívaolajjal. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

3. Papírkendővel szárazra töröljük a fél paradicsomok belsejét, és meghintjük zsemlemorzsával (hogy el ne áztassák majd a tésztát). Mindegyiket megtöltjük 4-5 kocka feta sajttal, arányosan elosztva tetejükre simítjuk az olajos fokhagymapépet (A), megszórjuk a szárított oreganóval, végül vágott-töltött felükkel fölfelé a sütőformába ültetjük őket (B).

4. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 35 cm átmérőjű korongra nyújtjuk (C), elharmadolva összehajtjuk (így könnyebben tudunk bánni vele), majd a paradicsomok tetejére fektetjük (D), és lapra kihatjuk (E). A széleket körben betűrjük, a tészta tetejét villával sűrűn megszurkáljuk (F), és a forró sütőben 40 percig sütjük.

5. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a formából a tortát, (így a paradicsomok kerülnek fölülre), és további 25 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, aztán lapos tálra emeljük-csúsztatjuk, tetejét oreganoval/rozmaringgal díszítjük, és tortaszerűen szeleteljük. Hidegen, sőt másnap is finom (ha nem fogy el frissiben, fogyasztásig lefedjük, és hidegen tartjuk).

Megjegyzések:

A torta elkészítési módja kis eltéréssel megegyezik a híres francia eredetű Tatin-tortáéval, amelynek azonban karamelles alma a tölteléke, és sok helyen dióval/mandulával bolondítják.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

367 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrém
paprikaladikban

Toszkán olívás
lapos kenyér

Húsos
lilahagymatorta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Fasírtmuffin

Krémsajtos-
olívás papucs

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Sajtos-sonkás
papucs

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Túrós zöldségtorta

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: