2017. december 11.
Árpád napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A paradicsom és a zöldpaprika annyira összetartozó fogalmak a mai magyar konyhában, hogy szinte el sem tudnánk képzelni nélkülük ételeinket, nyári vacsoráinkat. Eredetileg az Újvilág ajándékai ők, de gyorsan elmagyarosodtak, mégpedig olyannyira, hogy például az illatos, lecsóba való, fehér húsú zöldpaprikát jellegzetesen magyar „találmányként” tisztelik az európai piacokon.


Fotó: Hemző Károly

Lecsós sertésborda

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g paradicsom
  • 600 g zöldpaprika
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g füstölt szalonna
  • 8 szelet kicsontozott sertésborda
  • só, bors
  • 2 ek. finomliszt
  • 1/2 dl olaj
  • 2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk.

2. A hússzeleteket kissé kiverjük, meghintjük sóval, őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. A felforrósított olajban mindkét oldalukat 3-3 percig, szép pirosra sütjük, majd kivesszük a zsiradékból.

3. Az olaj „tisztáját-tetejét” átöntjük egy nagyobb, tiszta lábasba. Megpirítjuk benne a szalonnát, rádobjuk a hagymát, aztán a pirospaprikát, az áttört fokhagymát és a paradicsomot, összeforraljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és az elősütött húst, majd félig lefedve az egészet puhára pároljuk, levét beforraljuk, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük (aki a csípőset szereti, még egy pici cseresznyepaprikát/ csípős paprikakrémet is adhat hozzá).

4. Kissé egymásra csúsztatva mélyebb tálba fektetjük a hússzeleteket, levével együtt köréjük szedjük a lecsót, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Burgonyapüré, sós vízben főtt petrezselymes burgonya, párolt rizs, csuszatészta illik hozzá, de puliszkával is nagyon finom, mert édeskés ízével még jobban kihangsúlyozza az étel zamatát. Friss kenyér mindenképpen legyen az asztalon, hogy legyen mivel „kitunkolni” a szaftot.

Tippek:

– Ehhez az ételhez legalkalmasabb a vékony héjú, ún. lecsópaprika.
– Gazdagíthatjuk a lecsót 200-250 g felkarikázutt cukkinival is.
– Készíthetjük vékonyra szeletelt hátszínnel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

628 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Brassói
aprópecsenye

Illatos hússal
töltött cukkini

Fűszeres tarja
kapros káposztával

Sertéscsülök
pékné módra

A húsvéti sonkáról

Tatárbifsztek

Rozmaringos szűzérmék
kelbimbóval

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Rántott szelet
őszibarackos paprikachutney-val

Hagymás rostélyos

Töltött káposzta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: