2018. szeptember 24.
Gellért napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • A sajtgaluskához:
  • 60 g zsemlemorzsa
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • 40 g reszelt gouda sajt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • A leveshez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g zellergumó
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2 szál zellerzöldje
  • 12-15 nagyobb bazsalikomlevél  vagy 1 kk. szárított
  • 400 g káposzta
  • 1 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 1 doboz felaprózott paradicsom (kb. 400 g)
  • 4-8 koktélparadicsom

1. Először a galuskamasszát készítjük el, mert pihennie kell: a zsemlemorzsát, a kétféle sajtot és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és 15-30 percig állni hagyjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát apró, a zellert 1x1 cm-es kockákra, a pórét és a zellerszárat vékony karikákra, a zellerzöldjét és a bazsalikomot (4 bóbita kivételével) finomra vágjuk. A káposztát vékony csíkokra szeljük.

3. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a pórét, aztán rádobjuk a káposztát és a zellert, megszórjuk az elmorzsolt leveskockákkal, és felengedjük 1,2 liter vízzel. Frissen őrölt borssal és a paprikrémmel ízesítjük, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a zellerszárat, a felaprózott zöldfűszereket, a paradicsomot levével együtt, ízlés szerint utánasózzuk, és fedő alatt puhára főzzük (további 10 perc).

4. Közben enyhén sós vagy leveskockával ízesített, szelíden forrdogáló, bő vízbe (két egymásba forgatott kiskanállal) apró galuskákat szaggatunk a masszából, és gyöngyöző forralásssal puhára főzzük (8-10 perc). Szűrőkanállal egyenesen átemeljük a kész levesbe, mélytányérokba szedjük, félbevágott koktélparadicsomokkal és a félretett bazsalikombóbitákkal díszítjük.

Megjegyzések:

A benne lévő zöldségek magas rosttartalma és szelíd vízhajtó hatása miatt (természetesen sajtgaluska nélkül) nagy támaszunk lehet a fogyókúrában, de folyamatos fogyasztása – éppen a fenti tulajdonságok miatt – nem ajánlatos.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

256 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Grépfrút-dió-
póré saláta

Csípős kukoricaleves

Tonhalas
krumplisaláta

Gombás-zöldséges
karalábéleves

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Kukoricás
paradicsomleves

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Téli minestrone
csicseriborsóval

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-narancsos
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: