2018. november 18.
Jenő napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • A sajtgaluskához:
  • 60 g zsemlemorzsa
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • 40 g reszelt gouda sajt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • A leveshez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g zellergumó
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2 szál zellerzöldje
  • 12-15 nagyobb bazsalikomlevél  vagy 1 kk. szárított
  • 400 g káposzta
  • 1 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 1 doboz felaprózott paradicsom (kb. 400 g)
  • 4-8 koktélparadicsom

1. Először a galuskamasszát készítjük el, mert pihennie kell: a zsemlemorzsát, a kétféle sajtot és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és 15-30 percig állni hagyjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát apró, a zellert 1x1 cm-es kockákra, a pórét és a zellerszárat vékony karikákra, a zellerzöldjét és a bazsalikomot (4 bóbita kivételével) finomra vágjuk. A káposztát vékony csíkokra szeljük.

3. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a pórét, aztán rádobjuk a káposztát és a zellert, megszórjuk az elmorzsolt leveskockákkal, és felengedjük 1,2 liter vízzel. Frissen őrölt borssal és a paprikrémmel ízesítjük, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a zellerszárat, a felaprózott zöldfűszereket, a paradicsomot levével együtt, ízlés szerint utánasózzuk, és fedő alatt puhára főzzük (további 10 perc).

4. Közben enyhén sós vagy leveskockával ízesített, szelíden forrdogáló, bő vízbe (két egymásba forgatott kiskanállal) apró galuskákat szaggatunk a masszából, és gyöngyöző forralásssal puhára főzzük (8-10 perc). Szűrőkanállal egyenesen átemeljük a kész levesbe, mélytányérokba szedjük, félbevágott koktélparadicsomokkal és a félretett bazsalikombóbitákkal díszítjük.

Megjegyzések:

A benne lévő zöldségek magas rosttartalma és szelíd vízhajtó hatása miatt (természetesen sajtgaluska nélkül) nagy támaszunk lehet a fogyókúrában, de folyamatos fogyasztása – éppen a fenti tulajdonságok miatt – nem ajánlatos.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

256 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Sajtkrémmel töltött
zellerszárak

Grépfrút-dió-
póré saláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Kukoricás
paradicsomleves

Csípős kukoricaleves

Tonhalas brokkolisaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Almás-narancsos
céklasaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: