2018. szeptember 18.
Diána napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Sokan szurkolunk azért, hogy a nyár végi, ősz eleji hétvégeken minél tovább szép idő legyen, és – talán ősi ösztöneinknek engedelmeskedve – a szabadban, nyílt tűzön, parázsló faszén fölött sütögethessünk-grillezhessünk valami finomat, legyen az egyszerű szalonnás-hagymás nyárs vagy nemes húsétel ínycsiklandozó zöldségkörettel, mint ez itt.


Fotó: Elendel

Roston sült hátszín
zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet kicsontozott hátszín (kb. 200 g/szelet)
  • 2 ek. mustár
  • 4 ek. olaj
  • só, bors
  • A körethez:
  • 2-2 sárga és piros húsú (kaliforniai) paprika
  • 1 közepes padlizsán
  • 2 közepes cukkini
  • 200 g koktélparadicsom
  • 2-3 ek. (classico) olívaolaj
  • 15-20 bazsalikomlevél

1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra törölgetjük, hártyás szegélyüket 4-5 helyen bevagdossuk. Megkenjük a mustárral, mélyebb tálba fektetve megöntözzük az olajjal, majd fóliával gondosan letakarjuk, és 12-24 órán át a hűtőszekrényben pácoljuk-érleljük.

2. A körethez a zöldségeket megmossuk. A paprikákat kettévágjuk, magjaikat-ereiket, csumájukat eltávolítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 250 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Alufóliával letakarva kissé hűlni hagyjuk, majd könnyedén lehúzzuk a héjukat.

3. Miközben a paprika sül, 1/2 cm-es karikákra szeljük a padlizsánt, 15-20 percre erősen besózzuk, szűrőtálba terítve hagyjuk, hogy kesernyés levét kidobja. A cukkinik végeit levágjuk, nem túl vékony, hosszanti szeletekre gyaluljuk. A paradicsomokat megmossuk, néhányat félreteszünk a ketchup díszítéséhez, a többit félbevágjuk.

4. Kiemeljük a hússzeleteket a pácléből, gumilapáttal, majd papírkendővel „letakarítjuk” róluk a mustárt (könnyen megég!), vékonyan átkenjük olajjal, megszórjuk egy kevés sóval és frissen őrölt borssal. Felhevített roston, faszénparázs fölött mindkét oldalukat aranybarnára sütjük
(4+4 perc) – az az igazi, ha a belsejük kissé rózsaszín marad, a túlsütött hús megkeményedik!

5. Miközben a hús sül, a padlizsánkarikákat leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet, majd a cukkiniszeletekkel, és a felezett paradicsomokkal együtt a rostra helyezzük, és olajjal kenegetve megsütjük (4-5 perc). A sült paprikákat 1-2 percre ugyancsak a rostra fektetjük, hogy átforrósodjanak, végül a többi zöldéggel együtt tálra terítjük, és meghintjük ízlés szerint sóval.

6. A zöldségágy tetejére rendezzük a hátszínszeleteket, majd úgy, hogy a zöldségekre is jusson, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, és részben felaprózott, részben leveles bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk. Paradicsommal, cukkinival díszített (csípős) ketchupot vagy egyéb karakteres ízű mártást adhatunk mellé. Fóliában sült burgonya, friss, illetve magán a roston pirított, olívaolajjal megkent és fokhagymával bedörzsölt házikenyér illik hozzá.

Tippek:

– Még illatosabbak lesznek a grillezett ételek, ha a parázsra vízbe mártott zöldfűszereket
(pl. rozmaring, kakukkfű, oregano, babérlevél) dobunk.
– Süthetjük a húst és a zöldségeket sima vagy bordás fenekű, ún. grillserpenyőben is, amelyet kissé bőkezűbben kenegethetünk olajjal.
– A zöldségeket kínálhatjuk langyosan, salátaképpen is: tálba terítjük őket, sóval, borssal és
1-2 ek balzsamecettel ízesítjük (további olaj nem szükséges, elegendő annyi, amennyivel sültek).

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+12-24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

488 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
szicíliai módra

Tengerész és
padlizsános pizza

Olasz
tésztasaláta

Babos zöldségragu
polentával

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás-ricottás
padlizsántekercs

Padlizsántallérok

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Túrós zöldségtorta

Spenótos
omlett-tekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: