2017. december 17.
Lázár napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Hemző Károly

Mákos palacsinta
őszibarackmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. rum
  • A töltelékhez:
  • 2 dl tejszín
  • 200 g darált mák
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 3 dl tej
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • Az őszibarackmártáshoz:
  • 1 nagy doboz őszibarackbefőtt (töltőtömeg kb. 450 g)
  • kisujjnyi fahéj
  • 8 ek. őszibarackvodka
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 4 citromfűbóbita
  • tejszinhab (spray)

1. A palacsintához 2,5 dl tejben elkeverjük a tojásokat és 1 csipet sót, apránként a liszthez adjuk, csomómentesre eldolgozzuk. Lefedjük, 30 percet pihentetjük. Elkeverjük benne az olajat és a rumot (ha túl sűrű volna, egy kevés buborékos ásványvízzel vagy szódavízzel hígítjuk), és 8 palacsintát sütünk belőle.

2. A töltelékhez felforraljuk a tejszínt, beleszórjuk a mákot és a reszelt citromhéjat, szelíd tűzön 10 percig főzzük. A pudingport, a porcukrot és a tejet sűrű péppé főzzük, aztán a vaníliás cukorral együtt a mákhoz adjuk. Megtöltjük vele a palacsintákat, batyuszerűen feltekerjük-behajtogatjuk, sütőtálba sorakoztatjuk.

3. A mártáshoz az őszibarackokat leszűrjük, gerezdekre vágjuk, 2 felezett őszibarackot villával megtörünk. A befőttlét 5 percig forraljuk a fahéjjal, hozzáadjuk az őszibarackvodkában feloldott étkezési keményítőt, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük (1 perc). Beletesszük a pépesre tört és a darabos őszibarackot, jól összeforrósítjuk.

4. Tálalás előtt a palacsintákat 200 °C-os sütőben vagy mikróban átforrósítjuk, tetejüket meghintjük porcukorral, citromfűbóbitákkal (esetleg tejszínhabrózsákkal) díszítjük, és az őszibarackmártással kínáljuk.

Változatok:

Szezonban friss őszibarackmártást vagy részeges őszibarackrösztert adhatunk mellé.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

486 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Bécsi
krumplisaláta

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Mákos-habos
rakott kifli

Zöldségleves májgaluskával

Sonkás táska
és stangli

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Gazdag-illatos
töltött csirkecomb

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: