2017. október 23.
Gyöngyi napja van

TORTÁK > Házias torták

Ezt a gyorsan elkészíthető édességet – amelynek valójában csak a neve torta, hiszen inkább kedvelt tepsis süteményeinkre emlékeztet – ritkán sütő vagy kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatják, mert nem csak finom, de egyszerű és elronthatatlan is. A baj csak az, hogy amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy...


Fotó: Elendel

Gyors szilvatorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 600 g érett szilva
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • 175 g krémtehéntúró
  • 6 ek. tej
  • 6 ek. olaj
  • 50+100 g sütőcukor vagy finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 300 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 50 g hámozott, darált mandula
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A szilvát megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szemeket félbevágjuk-elnegyedeljük és kimagozzuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra).

2. Keverőtálban eldolgozzuk a túrót, a tejjel, az olajjal, 50 g cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Beleszitáljuk a lisztbe a sütőport, felét a túrómasszához keverjük, aztán hozzáadjuk a maradék lisztet, és jól összegyúrjuk. Lisztezett munkalapon kb. 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a tésztát, a tortaformába fektetjük, szegélyét kissé felmagasítjuk-rányomkodjuk az oldalára.

3. Éppen csak morzsás állagúra keverjük a tojássárgáját a maradék 100 g kristálycukorral. Meghintjük a tésztát a mandulával, vágott felükkel fölfelé, nem túl szabályosan a tetejére rendezzük a szilvagerezdeket, végül megszórjuk a tojásos cukormorzsával.

4. Középső bordamagasságra helyezett rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirul a tészta szegélye, sütőpapírral vagy alufóliával lazán letakarjuk. Kivesszük a tortát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, aztán meglazítjuk és lehúzzuk a tortakarikát, rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni.

5. Tálalás előtt csinos tálra emeljük a tortát, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Krémsűrűségűre felvert, ízlés szerinti cukorral/mézzel és őrölt fahéjjal (valamint némi jó minőségű szilvapálinkával vagy mandulalikőrrel/őszibarackvodkával) illatosított tejszínt kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, megkétszerezzük a hozzávalók mennyiségét, és
kb. 25x35 cm-es, peremes tepsiben sütjük meg a tésztát.

Változatok:

– Készíthetjük nektarinnal/őszibarackkal vagy fele szilva-fele őszibarackkal/nektarinnal is.
– Hígra főzött vaníliás pudinggal vagy vaníliasodóval is mennyei.

Italajánlat:

Desszertbor, félédes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

250 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Gombás táska

Sajtos-sonkás
papucs

Fasírtmuffin

Emeletes
szendvicsfalatkák

Tökmagos-
sajtos stangli

Szilvás rózsatorta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Szárazborsókrém-
kenegető

Avokádókrém
paprikaladikban

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: