2017. április 28.
Valéria napja van

Mediterrán ételek > Olasz receptek

Napon aszalt paradicsomot számos mediterrán vidéken készítenek, de mégis leginkább az olasz, pontosabban a Nápoly központú Campania tartomány egyik specialitása, amely mára csaknem akkora világkarriert csinált, mint az ugyancsak nápolyi illetőségű pizza. Csörgős celofánzacskókban vagy finom olívaolajba merülve járja a világot, és elsősorban olasz ételek, kenyerek fűszereként használatos. Magam és családom csemegeként, olaját friss kenyérrel tunkolva-kenegetve, saláták, tésztaételek, sült krumpli tetejére locsolva szenvedélyesen fogyasztja, ezért így nyár vége felé szüntelenül rakosgatom a tepsiket – hol a tűző napra, hol a levegőt zizegve keverő sütőbe, és már most tudom, hogy nem fog kitartani jövő nyárig – hacsak el nem dugok néhány üveget valami jó helyre a kamrában...

Fotó: Elendel

Aszalt paradicsom

Hozzávalók 180-200 grammhoz:

  • 3 kisebb ág rozmaring vagy 2 ek.  provence-i fűszerkeverék
  • 2 kg érett lucullus vagy egyéb tojásdad, nagyon húsos paradicsom
  • 2 ek. tengeri só
A
B
C
D
E
F

1. A rozmaringot leöblítjük, tűlevélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük
100 °C-ra (még jobb légkeveréssel 75 °C-ra). A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk (A), szárcsonkjukat ékelő mozdulattal kiemeljük, levüket-magjaikat eltávolítjuk (B).

2. Vágott felükkel fölfelé sűrűn-szorosan sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a felezett paradicsomokat (aszalódás közben jócskán „összemennek”), megszórjuk sóval (C) és rozmaringgal vagy fűszerkeverékkel (D), majd a fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú sütőben
8-10 órán át szikkasztjuk; amikor ráncosodni kezdenek, többször megfordítjuk őket (E).
A paradicsom akkor készült el, ha tapintásra húsa száraz, de rugalmas. Ha túl sokáig aszaljuk, rágós lesz; ha túl rövid ideig, könnyen megpenészedik.

3. A készre aszalt paradicsomokat rácsra-rostra rakosgatva további 12-24 órán át szobahőmérsékleten szikkadni hagyjuk, majd lazán kisebb befőttesüvegekbe szórjuk (tenyerünkbe ütögetve némiképp tömörítjük az üvegben paradicsomdarabokat), aztán színültig felöntjük olívaolajjal (F) vagy légmentesen lezárjuk. Szobahőmérsékleten 2-3 hónapig, hűtőszekrényben 8-10 hónapig is eltartható.

Fontos:

Hogy milyen névre hallgat a paradicsom, az lényegtelen, többféle előfordul a kínálatban, de mindenképpen olyan legyen, amelynek vastag a húsa, és kevés leve-magja van. Nálunk ilyen ismert és elterjedt fajta elsősorban a változó nagyságú lucullus, amelynek augusztus elejétől szeptember közepéig/végéig tart a szezonja.

Tippek:

Érdemes a paradicsomból kiemelt magokat és lét átszűrni, majd leveshez, mártáshoz elhasználni, de pici sóval ízesítve, jól behűtve remek ivólé, koktélalap is lehet.

Megjegyzések:

– A paradicsom a só hatására meglehetősen sok levet ereszt, nem baj, nem kell törődni vele, idővel a lé elpárolog, a zöldfűszerekkel egyesült mennyei íze-aromája azonban a paradicsom részévé válik.
– Mivel az extra vergine olívaolaj túl markáns aromájú, és amúgy sem főzésre való, legjobb, ha fele extra vergine, fele classico olajjal öntjük fel az üveget, mert esetleg később főzni-sütni is szeretnénk a paradicsommal, illetve az olajával. Felhasználás előtt mindössze annyi a dolgunk, hogy alaposan lecsepegtetjük.
– Ha túlszárad és megkeményedik a paradicsom, vagy eleve túl keményre aszalódott, úgy puhíthatjuk fel, hogy felhasználás előtt 10 percre meleg vízbe áztatjuk – az áztatóvizet elhasznál(hat)juk az ételhez, mártáshoz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+8-10 óra aszalási, szikkasztási idő

Energiatartalom:

300 kcal/100 gramm

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Túrós zöldségtorta

Spenótos-
tojásos rétes

Tonhalas
krumplisaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Krémsajtos-
olívás papucs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: