2017. augusztus 17.
Jácint napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Ezt az illatos tölteléket akkor érdemes készíteni, amikor a bazsalikom szinte bokorrá terebélyesedik kiskertünkben vagy virágosládánkban. A karakteres feta sajttal és a friss-zamatos fokhagymával együtt feledhetetlen ízélmény.


Fotó: Hemző Károly

Bazsalikomos-fetás
töltött csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb csirkemellfilé
  • 1/2 kk. görög fűszerkeverék
  • só, őrölt fehér bors
  • 35-40 közepes bazsalikomlevél
  • 100 g feta sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 8 szelet bacon
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl fehérbor
  • A körethez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 hegyes-csípős pirospaprika
  • 50 g olajos aszalt paradicsom
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 250 g rövid makaróni
A
B
C
D
E

1. A csirkemellfiléket megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet, vastagabb oldalukba hegyes késsel mély zsebet vágunk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval és a fűszerkeverékkel.

2. A töltelékhez a bazsalikomleveleket leöblítjük, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, 8-10 levelet félreteszünk, a többit nem túlságosan finomra vágjuk (A). Hozzáadjuk a sajtot, az áttört fokhagymát (B), ízlés szerint fehér borsot (nem sózzuk, mert a sajt eredendően sós!), és villával összedolgozzuk.

3. A húsba vágott zsebekbe nyomkodjuk a tölteléket (C), a nyílásokat fogvájóval szorosan betűzzük, mindegyiket 2-2 baconszeletbe göngyöljük (D). Az olajat felforrósítjuk, körbepirítjuk benne a csirkemelleket (E), aztán alájuk öntjük a bort, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20 perc), végezetül fedő nélkül mártássűrűségűre beforraljuk a levét. Tálalásig melegen tartjuk.

4. A körethez a hagymát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk, felkarikázzuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. Az aszalt paradicsomot kiemeljük az olajból, vékony csíkokra szeljük.

5. Az olívaolajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), 2-3 ek. vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, további 3-4 percig pároljuk, aztán beleforgatjuk az aszalt paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt melegen tartjuk.

6. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, azonnal beleforgatjuk a zöldborsós raguba, majd nem túl mély tálba terítjük. Megszórjuk a félretett paprikával, tetejére rendezzük a sült csirkemelleket, bevonjuk a pecsenyelével, végül a félretett bazsalikomlevelekkel díszítjük, és mihamarabb tálaljuk (főkép).

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a csípős-hegyes paprikát egyéb piros húsú (pl. kápia) paprikával helyettesítsük.

Tippek:

– A tölteléket 40 g darált fenyőmaggal/hámozott mandulával, 1 ek. finomra aprózott kapribogyóval is gazdagíthatjuk.
– A hús hidegen is finom; miután kihuzigáltuk belőle a fogvájókat szépen-vékonyan felszeleteljük, és vegyes saláta, friss kenyér/bagett kíséretében tálaljuk.

Megjegyzések:

Aszalt paradicsomot nyáridőben, házilag, magunk is készíthetünk.
Receptjét lásd: Aszalt paradicsom

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

719 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 30 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 30 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Gazdag rizssaláta
tojással

Orosz
csirkehússaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Kókuszos-currys
csirkecomb

Padlizsán
tükörtojással

Zöldséges
rizibizi

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Csirkeragu
rizskoronában
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: