2017. október 17.
Hedvig napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Cukkinis-lecsós
burgonyakoszorú

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g burgonya
  • só, bors
  • 400 g zsenge cukkini
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika
  • 250 g paradicsom
  • 2+1 ek. olaj
  • 1 ek.+1 kk. vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 10-12 vékony szelet bacon
  • 1 kis babérlevél
  • 3-4 szál friss vagy 1 kk. szárított majoránna
  • 1 csipet chilipor
A
B
C
D
E
F

1. A burgonyát megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a cukkinikat megmossuk, szárvégeiket levágjuk, hámozatlanul vékony karikákra gyaluljuk (A). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A színes paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra szeljük. A paradicsomokat meghámozzuk, felaprózzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd nem túl apró kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat és 1 ek. vajat/margarint, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a cukkinit, élénk tűzön 5 percig pirítjuk, majd rádobjuk a burgonyát (B), és további 5 percig pirítjuk-szikkasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat villával kissé felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a burgonyás keverékhez adjuk.

3. 1 kk. vajjal/margarinnal kikenünk egy 22-24 cm átmérőjű, koszorú alakú sütőformát. Belefektetjük a szalonnaszeleteket úgy, hogy két végük a forma közepén és peremén túllógjon (C). Beleszedjük-nyomkodjuk a cukkinis-burgonyát, visszahajtjuk a szalonnavégeket (D), és a forró sütőben 30-35 percig sütjük.

4. Közben a maradék 1 ek. olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a színes paprikákat (E), majd a paradicsomot, a babérlevelet és a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, a chiliporral fűszerezzük, és fedő nélkül puhára, de ropogósra főzzük, levét elforraljuk.

5. Kivesszük a formát a sütőből, fém tortalapra borítjuk belőle a koszorút (F), és további kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a szalonna egy kissé megpiruljon. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd lapos tálra csúsztatjuk, és a közepébe halmozzuk a forró lecsót. Bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszíthetjük, és azonnal tálaljuk. Salátával finom-tartalmas egytálétel, de szeletben sütött húsokhoz markáns köretként is kínálhatjuk.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a chiliport elhagyjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

525 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplis
cukkinicsónakok

Almás-gombás
rakott krumpli

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos
rakott krumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Babos zöldségragu
polentával

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Paradicsomos
rakott cukkini

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Spenótos
palacsintatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: