2018. május 27.
Hella napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Cukkinis-lecsós
burgonyakoszorú

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g burgonya
  • só, bors
  • 400 g zsenge cukkini
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika
  • 250 g paradicsom
  • 2+1 ek. olaj
  • 1 ek.+1 kk. vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 10-12 vékony szelet bacon
  • 1 kis babérlevél
  • 3-4 szál friss vagy 1 kk. szárított majoránna
  • 1 csipet chilipor
A
B
C
D
E
F

1. A burgonyát megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a cukkinikat megmossuk, szárvégeiket levágjuk, hámozatlanul vékony karikákra gyaluljuk (A). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A színes paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra szeljük. A paradicsomokat meghámozzuk, felaprózzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd nem túl apró kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat és 1 ek. vajat/margarint, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a cukkinit, élénk tűzön 5 percig pirítjuk, majd rádobjuk a burgonyát (B), és további 5 percig pirítjuk-szikkasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat villával kissé felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a burgonyás keverékhez adjuk.

3. 1 kk. vajjal/margarinnal kikenünk egy 22-24 cm átmérőjű, koszorú alakú sütőformát. Belefektetjük a szalonnaszeleteket úgy, hogy két végük a forma közepén és peremén túllógjon (C). Beleszedjük-nyomkodjuk a cukkinis-burgonyát, visszahajtjuk a szalonnavégeket (D), és a forró sütőben 30-35 percig sütjük.

4. Közben a maradék 1 ek. olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a színes paprikákat (E), majd a paradicsomot, a babérlevelet és a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, a chiliporral fűszerezzük, és fedő nélkül puhára, de ropogósra főzzük, levét elforraljuk.

5. Kivesszük a formát a sütőből, fém tortalapra borítjuk belőle a koszorút (F), és további kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a szalonna egy kissé megpiruljon. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd lapos tálra csúsztatjuk, és a közepébe halmozzuk a forró lecsót. Bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszíthetjük, és azonnal tálaljuk. Salátával finom-tartalmas egytálétel, de szeletben sütött húsokhoz markáns köretként is kínálhatjuk.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a chiliport elhagyjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

525 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Illatos hússal
töltött cukkini

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Spenótos
palacsintatorta

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Olasz
krumplisaláta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tésztával töltött
padlizsán

Paradicsomos
rakott cukkini

Babos zöldségragu
polentával

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: