2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Ehhez a francia eredetű, finom-kiadós, elronthatatlan tésztadesszerthez – amelynek rangos helye van az osztrák és a német konyhában is – liszt helyett morzsává tört-darált babapiskótát, édes kétszersültet vagy egyszerűen zsemlemorzsát használunk. Általában tartalmas levesek után kínáljuk, melegen vagy langyosan a legfinomabb. Egyéb karakteres gyümölcsökkel vagy ezek
befőtt-mélyhűtött változatából is készíthető.


Fotó: Hemző Károly

Szőlő-szilva
felfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g szőlő és magvaváló szilva vegyesen
  • 140 g babapiskóta
  • diónyi+100 g vaj/margarin
  • 1 ek. finomliszt + a formához
  • 4 tojás
  • 80+40 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A gyümölcsöket megmossuk, a szemek nagyságától függően félbe-/negyedbe vágjuk, kimagozzuk. A babapiskótát aprítógépben finom morzsává törjük vagy megdaráljuk. Egy szemrevaló, kb. 20x30 cm-es, 2,2-2,5 liter űrtartalmú sütőformát vagy (ovális) tűzálló tálat kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel (a felesleget kirázzuk belőle). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 80 g apránként hozzáadott cukorral tömör habbá verjük. 100 g vajat/margarint habosra keverünk 40 g cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. Lyukas fakanállal beleforgatjuk a hab egyharmadát, aztán a piskótamorzsával felváltva a maradék habot úgy, hogy a morzsát mindig a hab a tetejére szórjuk.

3. A masszát a formába szedjük-simítjuk, változatosan megszórjuk a szőlővel és a szilvával, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!). Kissé hűlni hagyjuk, tetejét meghintjük fahéjas porcukorral, és kisebb adagokat kanyarítva-szaggatva ki belőle langyosan kínáljuk.

Tippek:

Külön tálkában (főzés nélkül készíthető) vaníliás desszertöntetet, vaníliás pudingot, krémsűrűségűre felvert tejszínt vagy felforrósított, rummal illatosított szilvadzsemet kínálhatunk hozzá.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

460 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Almás-szőlős
sajtsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Mini sajtnyársak

Spenótos papucs

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtkrémes
mártogató

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Tatárbifsztek

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: