2017. június 23.
Zoltán napja van

NYÁRI befőzés, eltevés

Az Ázsiában őshonos fügefa levele már Ádámnak és Évának is öltözékül szolgált – ma ismert kb. 700 fajtája közül azonban némelyik mérsékelt éghajlaton, így Magyarországon is megél, és éppen mostanság ontja mézédes termését (már júniusban is örülhettünk egy szerényebb adagnak, amely a még tavalyi alvórügyekből fejlődött ki). Kényes gyümölcs, csak érett állapotban érdemes leszedni és tanácsos mihamarabb elfogyasztani: különféle édességeket, lekvárt/dzsemet készíthetünk belőle, de remek párost alkot karakteres sültekkel, sőt (sárgadinnye helyett) parmai sonkával is.

Fotó: Elendel

Fűszeres fügelekvár

Hozzávalók kb. 5 db 4,5 dl-es üveghez:

  • 2 kg füge
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 citrom leve
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tasak zselésítőanyag (2:1)

1. Érdemes érett, de még nem túlérett fügéből készíteni. A gyümölcsöt leöblítjük (meghámozni nem szükséges), szárvégét leválasztjuk, az esetleg hibás, foltos, madárkóstolta részeket kivágjuk, elnegyedeljük. Inox vagy hibátlan zománcú lábasba szórjuk, összekeverjük a cukorral és a citromok átszűrt levével. Lefedjük, 8-12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. Jól átkeverjük a masszát, hozzáadjuk a leöblített, felhasított vaníliarudat, és gyakorta megkeverve, mérsékelt tűzön 1 órán át főzzük-sűrítjük. Ez idő alatt a kevésbé érett fügék is teljesen megpuhulnak. Lehúzzuk a tűzről, kiemeljük belőle a vaníliát, botmixerrel finomra turmixoljuk. Belekeverjük a zselésítőanyagot, majd a tűzre visszatéve 2 percig forraljuk (vigyázat, pöfékel!).

3. Színültig töltjük vele a patyolattiszta, meleg vízfürdőbe állított, csavaros üvegeket, gondosan lezárjuk, fejre állítjuk, végül 10 perc múlva talpukra fordítjuk őket, és hagyjuk egészen kihűlni a lekvárt.

Tippek:

Főzhetjük két lépésben is: a lecukrozott fügemasszát valamennyi ideig főzzük, aztán később, akár másnap folytatjuk és befejezzük. Ne felejtsük el kivenni belőle a vaníliát, illetve az egyéb darabos fűszereket, mert ezeket a botmixer felaprítja, és nem kellemesek a lekvárban!

Változatok:

– Vanília helyett ízesíthetjük 2 kisujjnyi fahéjrúddal, 1 kk. őrölt/nagy diónyi friss gyömbérrel,
1-2 chilipaprikával is.
– A kész lekvárt 0,8-1 dl jó minőségű brandyvel, ánizspálinkával is illatosíthatjuk.
– Mielőtt hozzáadnánk a zselésítőanyagot, néhány gerezd dióval, hámozott mandulával gazdagíthatjuk.

Megjegyzések:

A fügedzsem/-lekvár zselésítőanyag nélkül is meglehetősen sűrű, kenyérre kenegetni éppen ideális. Ha azonban (pl. apró-) sütemények töltéséhez szeretnénk használni, nem árt a dzsemfix.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 8-12 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

164 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diólikőr

Szicíliai
padlizsánragu

Sárgadinnye-chutney

Bodzaszörp

Aszalt paradicsom

Sárgabarackdzsem

Rumos vagy
konyakos meggy

Alaprecept –
Bazsalikompesztó

Paradicsomlekvár

Gyömbéres eperdzsem

Kovászos uborka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: