2017. október 23.
Gyöngyi napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 600 g érett, magvaváló szilva
  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl félédes fehérbor
  • kisujjnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. pirított mandulaforgács
  • néhány mentalevél vagy -bóbita

1. A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. 4 nagyobb szem szilvát félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, kimagozzuk, vékony kisebb darabokra vágjuk.

2. A cukrot felforrósított lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, (ha megég, keserű lesz tőle az étel!), azonnal felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük (5-7 perc). A citromhéjat és a fűszereket kidobjuk.

3. Elkeverjük a pudingport 7,5 dl vízzel és a tejföllell. Botmixerrel péppé-krémmé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket, fedő nélkül felforraljuk (könnyen kifut!). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és legalább 3 órára hidegre tesszük.

4. Tálalás előtt kettévágjuk/elnegyedeljük és kimagozzuk a félretett szilvaszemeket. A tejszínt felverjük, felét lazán belekeverjük a levesbe, csészékbe vagy tálkákba szedjük. Tetejüket a maradék tejszínhabból kanyarított-formázott habgaluskákkkal, az elfelezett/negyedelt szilvával, néhány csipet pirított mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel díszítjük.

Tippek:

– A kész levest néhány evőkanál jó minőségű szilvapálinkával is bolondíthatjuk.
– Mandula helyett készíthetjük pisztáciával, fenyőmaggal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

450 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Csont -Kelemen Csilla
2013. 01. 31. 08:30
Nagyon finom és nagyon könnyű leves. Én fagyasztott szilvából készítettem télen, imádta a család, főleg a gyerekek. Köszönjük szépen ezeket a fantasztikus recepteket! Csilla

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Hideg
sárgabarackleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Spárga tojásos
zöld morzsával

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Hideg
nektarinleves

Hideg
eperkrémleves

Narancskrémleves

Zöldségleves májgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: