2018. július 18.
Frigyes napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 600 g érett, magvaváló szilva
  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl félédes fehérbor
  • kisujjnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. pirított mandulaforgács
  • néhány mentalevél vagy -bóbita

1. A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. 4 nagyobb szem szilvát félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, kimagozzuk, vékony kisebb darabokra vágjuk.

2. A cukrot felforrósított lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, (ha megég, keserű lesz tőle az étel!), azonnal felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük (5-7 perc). A citromhéjat és a fűszereket kidobjuk.

3. Elkeverjük a pudingport 7,5 dl vízzel és a tejföllell. Botmixerrel péppé-krémmé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket, fedő nélkül felforraljuk (könnyen kifut!). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és legalább 3 órára hidegre tesszük.

4. Tálalás előtt kettévágjuk/elnegyedeljük és kimagozzuk a félretett szilvaszemeket. A tejszínt felverjük, felét lazán belekeverjük a levesbe, csészékbe vagy tálkákba szedjük. Tetejüket a maradék tejszínhabból kanyarított-formázott habgaluskákkkal, az elfelezett/negyedelt szilvával, néhány csipet pirított mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel díszítjük.

Tippek:

– A kész levest néhány evőkanál jó minőségű szilvapálinkával is bolondíthatjuk.
– Mandula helyett készíthetjük pisztáciával, fenyőmaggal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

450 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Csont -Kelemen Csilla
2013. 01. 31. 08:30
Nagyon finom és nagyon könnyű leves. Én fagyasztott szilvából készítettem télen, imádta a család, főleg a gyerekek. Köszönjük szépen ezeket a fantasztikus recepteket! Csilla

Hasonló receptek


Hideg
görögdinnyeleves

Bécsi
krumplisaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Hideg
sárgabarackleves

Zöldségleves májgaluskával

Hideg
eperkrémleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: