2017. november 23.
Kelemen napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Akinek volt szerencséje „első kézből” megízlelni a sokszínű, finom erdélyi konyha remekeit, az biztosan maga is folyamatosan késztíti ezt az előételként vagy italkorcsolyaként fogyasztható, vendég-örvendeztető krémet. Kisebb-nagyobb eltérésekkel az egész Mediterraneumban ismert és népszerű, egyetlen baja, hogy jószerivel nem lehet betelni vele, csak abbahagyni...

Fotó: Hemző Károly

Pikáns padlizsánkrém

Hozzávalók 8 személyre:

  • 600 g padlizsán
  • só, bors
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 1/2 csípős-hegyes paprika
  • 2 csapott ek. szezámmag
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 8-10 bazsalikomlevél + 1 bóbita
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. citromlé
  • 2-3 ek. majonéz (40 g)

1.  A  padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, bekockázzuk, fél órára besózzuk, majd leöblítjük, kinyomkodjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (25-30 perc). Belsejüket kivájjuk, turmixpohárba tesszük és hagyjuk kihűlni. A kétféle paprikát megtisztítjuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, a pirosat apró kockákra vágjuk. A szezámmagot serpenyőben, zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk.

2. A petrezselymet, bazsalikomot, hagymát és csípős paprikát nagyjából felaprózzuk, majd az áttört fokhagymával, a citromlével, 1/2 kk. sóval, valamint néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal a padlizsánhoz adjuk, és habos péppé turmixoljuk.

3. Hozzákeverjük a majonézt és a szezámmagot, utánasózzuk, borsozzuk, csinos tálkába szedjük, tetejét a piros paprikakockákkal és a bazsalikombóbitával díszítjük. Diós rozskenyeret, kiflikarikákat, sós krékert és/vagy hasábra vágott, ropogós zöldségeket (uborka, sárgarépa, szárzeller, kaliforniai paprika, édeskömény, retek stb.) kínálhatunk hozzá.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a csípős paprikát elhagyjuk.

Tippek:

– A krémet jó előre elkészíthetjük, tálalásig fedeles dobozba, üvegbe zárjuk, majd fogyasztás előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, erőteljesen átkeverjük, és tálkába csinosítjuk.
– A sült padlizsánpép kitűnően viseli a mélyhűtést, érdemes kisebb adagokban eltenni belőle egész évre: fogyasztás előtt hagyjuk felengedni, aztán a fenti módon elkészítjük-ízesítjük.

Változatok:

– Majonéz helyett készíthetjük összesen 1/2 dl fele-fele arányban extra vergine olíva- és szelídebb ízhatású napraforgóolajjal, amelyeket cseppenként-apránként adunk a padlizsánpéphez, mintha majonézt készítenénk, és habosra-levegősre turmixoljuk.
– Szezámmag helyett gazdagíthatjuk 1 ek. durvára vágott dióval, fenyőmaggal, pisztáciával is.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

815 kcal/a teljes mennyiség

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Uborka-
vitorlások

Padlizsánsaláta
paprikaöntettel

Csípős paprikakrém és
fokhagymás spenótkrém

Paradicsomos
babsaláta

Spárgakrémhab

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Mediterrán krumplisaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: