2017. december 11.
Árpád napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Babos-paradicsomos
metélt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g érett paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 zsályalevél
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 250 g konzerv fehér bab
  • 40 g bacon vagy szalonna
  • só, bors
  • 400 g pappardelle (szélesmetélt)
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 40 g parmezán sajt

1. A paradicsomokat meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát felaprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, 4 bazsalikombóbita kivételével finomra vágjuk. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.

2. A bacont/szalonnát apróra felkockázzuk, zsiradék hozzáadása nélkül ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, éppen csak megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a paradicsomot és a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük, végül rádobjuk a babot, éppen csak összeforrósítjuk, és fedő alatt melegen tartjuk.

3. Miközben a mártás fő, enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és mélyebb tálba csúsztatjuk. Azonnal megöntözzük az olívaolajjal, lazán összekeverjük, arányosan elosztva mélytányérokba szedjük. A tésztahalmok tetejére púpozzuk a babos mártást, gazdagon megszórjuk frissen reszelt parmezán sajttal, a félretett bazsalikommal díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Készíthetjük enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben főtt, friss fejtett vagy 8-12 órán át előáztatott szárazbabból is.
– Friss paradicsom helyett használhatunk 400 g konzerv darabolt paradicsomot is.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

524 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
lazacos gnocchi

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Sült zöldség
paprikapestóval

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Sajtkrémmel töltött
zellerszárak

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Olasz tésztasaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: