2017. október 23.
Gyöngyi napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A vincellér, azaz a szőlősgazda többnyire a bornak is gazdája. Azt azonban szőlőskert nélkül is érdemes tudni, hogy amelyik bor ivásra nem élvezetes, azzal főzni sem érdemes – viszont pompás ecet válik belőle...


Fotó: Hemző Károly

Sertésfonat
vincellér módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kisebb (180-200 g/db) vagy 2 nagyobb (400 g/db) sertésszűzpecsenye
  • só, bors
  • 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  • 2 ek. olaj
  • 30 g vaj/margarin
  • 1/2 dl félszáraz fehérbor
  • 800 g fehér és vörös csemegeszőlő vegyesen
  • A mártáshoz:
  • 30 g vaj/margarin
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. borecet
  • 4 dl testes vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 4 cl brandy
A
B
C
D
E

1. A szűzpecsenyéket leöblítjük, szárazra törölgetjük, az inakat és ezüstös hártyákat – éles késsel alászúrva – eltávolítjuk-lefejtjük. A nagyobb szűzpecsenyéket derékban félbevágjuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.

2. A húsdarabokat hosszanti irányban három azonos vastagságú csíkra vágjuk úgy, hogy vastagabbik végük egyben maradjon (A). Megszórjuk egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és a fűszerkeverékkel, majd hármas fonással megfonjuk (B), hústűvel betűzzük a fonat végét.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat/margarint, élénk tűzön körbepirítjuk benne a fonatokat. Áttesszük őket egy sütőedénybe, meglocsoljuk a pecsenyelével, alájuk öntjük a bort, majd lefedjük, és a forró sütőben 20 percig pároljuk, meg-megöntözzük a pecsenyelével.

4. Közben a körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel eltávolítjuk (C).

5. A mártáshoz a vajjal/margarinnal barnára pirítjuk a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral, 1 csipet sót adunk hozzá, és erős tűzön, fedő nélkül a felére beforraljuk. A keményítőt elkeverjük 2-3 ek. hideg vízzel, a mártáshoz adjuk (D), és éppen csak egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön. Melegen tartjuk.

6. A fonatokat előmelegített tálra emeljük, alufóliával betakarva melegen tartjuk. A pecsenyelét leszűrjük, beledobjuk a szőlőt (E), élénk tűzön 2-3 percig forrósítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a brandyvel, és fedő alatt 3-4 percig pihentetjük.

7. Kihúzzuk a fonatokból a hústűket, tálra rendezzük, melléjük-köréjük szedjük a szőlőt a pecsenyelével együtt, a bormártást pedig előmelegített csészében-tálkában, külön kínáljuk. Tejszínes-szerecsendiós burgonyapürét, krokettet kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– Készíthetjük 600-800 g sovány sertéscombból vagy pulykamellfiléből is, ez esetben a párolási idő 40 perc.
– Egyéb savanykás, karakteres gyümölccsel (szilva, alma, őszibarack, ananász, narancs) vagy befőttel is finom, ilyenkor brandy helyett a gyümölcshöz illő pálinkával bolondítjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

704 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-hagymás
szőlősaláta

Tatárbifsztek

A húsvéti sonkáról

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Illatos hússal
töltött cukkini

Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Szőlős
zöldségköret

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Mexikói fasírt

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-szőlős
libamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: