2017. október 18.
Lukács napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

Almás túrókocka

Hozzávalók kb. 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 350 g finomliszt
  • 175 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 150 g+diónyi+20 g lágy vaj/margarin
  • 250 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kg krémtehéntúró
  • 125 g tejszínkrém (mascarpone, natúr Philadelphia)
  • 2 (bio)citrom
  • 4 tojás
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 1,2 kg enyhén savanykás alma
  • 80 g sárgabaracklekvár
  • 100 g mandulapálcika
  • néhány citromfűbóbita

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, elkeverjük a porcukorral és a sóval. A vajat/margarint kisebb kockákra vágjuk, majd a tojással együtt a liszthez adjuk, és a robotgép dagasztóspiráljával vagy aprítógépben összedolgozzuk. Munkalapra szedjük-borítjuk a tésztamorzsát, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, lapos téglaalakzatot formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Közben a töltelékhez 150 g vajat/margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót és a tejszínkrémet. A citromokat alaposan megmossuk, az egyik héját a túróhoz reszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. Egyenként a túróhoz keverjük a tojásokat, aztán az átszűrt citromlé felét, végül az apránként hozzászitált pudingport.

3. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, meghámozzuk, karcsú gerezdekre szeljük, és meglocsoljuk a maradék citromlével. A sütőbe való peremes tepsit (kb. 30x40 cm) megpöttyözzük diónyi vajjal/margarinnal, és kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. A tésztát fátyolnyi liszttel megszórt munkalapon tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, elharmadolva, lazán összehajtjuk, és a tepsi közepére emeljük (így pontosan-egyszerűen tudunk dolgozni, és a tészta sem szakad!). Kihajtjuk a tésztalap két szélét-végét, pizzanyújtóval (vagy felhajtható nyelű nyújtófával, illetve sima oldalú befőttesüveggel) belenyújtjuk a tepsibe, a széleket kissé felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk.

5. Arányosan elosztva a tészta tetejére szedjük, és elsimítjuk a túrókrémet. Kissé egymásnak döntve és egymásra csúsztatva kirakjuk a tetejét az almagerezdekkel, végül megkenjük a maradék 20 g felolvasztott vajjal/margarinnal. Közepes bordamagasságon 50 percig sütjük.

6. A baracklekvárt felforrósítjuk fém szitakanálban áttörjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, az alma tetejét vékonyan megkenjük a lekvárral, és beszórjuk a mandulával. A sütőbe visszatéve további 15 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral/alufóliával letakarjuk, de át kell sülnie!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, és 5x5 cm-es, illetve tetszés szerinti kockákra/hosszúkás szeletekre vágjuk. Tálalás előtt lapos tálra csinosítjuk, megszórjuk kevés porcukorral, tetejét citromfűbóbitákkal vidámíthatjuk.

Tippek:

– Remekül viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
– A hosszan sülő tésztákat porcukor helyett készíthetjük sütőcukorral is, amely a hő hatására gyorsabban és egyenletesebben olvad, mint a közönséges kristálycukor.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

220 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Spenótos
omlett-tekercs

Túrós zöldségtorta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Avokádókrém
paprikaladikban

Ringlis
töltött tojás

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: