2017. június 27.
László napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Tejszínes-tojásos
brokkolileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g brokkoli
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldségleveskocka
  • 1 babérlevél
  • 10-15 szem feketebors
  • 4 tojás
  • 1 púpozott ek. rizsliszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • szerecsendió
  • 2 ek. citromlé
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk. A sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a répát felkarikázzuk. 1 liter vizet felforralunk a leveskockákkal, beletesszük a brokkolit, a sárgarépát, a hagymát egészben, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és szemes borsot. Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük (15 perc).

2. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben az újraforrástól számított 5 percig főzzük, aztán hideg vízbe merítve langyosra hűtjük, és óvatosan, hogy szét ne nyíljanak-szakadjanak, meghámozzuk őket.

3. A rizslisztet simára keverjük a tejszínnel és 1 merőkanál levessel, vékony sugárban a forrásban lévő leveshez adjuk, fedő nélkül éppen csak sűrűsödésig főzzük. Kiemeljük belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a citromlével ízesítjük, ha szükséges, utánasózzuk. Mélytányérokba szedjük, a félbevágott tojásokkal gazdagítjuk, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

Tippek:

Habarás nélkül is finom: a főtt brokkoli és répa 1/4-ét félretesszük, a többit botmixerrel péppé zúzzuk, összeforraljuk 1 dl főzőtejszínnel/sovány tejföllel, végül visszatesszük bele a darabos zöldséget, a többi ugyanaz.

Változatok:

Készíthetjük karfiolból, illetve fele brokkoli, fele karfiol összetétellel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

244 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Csípős kukoricaleves

Gazdag
tavaszi saláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Téli minestrone
csicseriborsóval

Diós-hagymás
céklasaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: