2017. augusztus 23.
Bence napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Tejszínes-tojásos
brokkolileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g brokkoli
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldségleveskocka
  • 1 babérlevél
  • 10-15 szem feketebors
  • 4 tojás
  • 1 púpozott ek. rizsliszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • szerecsendió
  • 2 ek. citromlé
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk. A sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a répát felkarikázzuk. 1 liter vizet felforralunk a leveskockákkal, beletesszük a brokkolit, a sárgarépát, a hagymát egészben, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és szemes borsot. Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük (15 perc).

2. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben az újraforrástól számított 5 percig főzzük, aztán hideg vízbe merítve langyosra hűtjük, és óvatosan, hogy szét ne nyíljanak-szakadjanak, meghámozzuk őket.

3. A rizslisztet simára keverjük a tejszínnel és 1 merőkanál levessel, vékony sugárban a forrásban lévő leveshez adjuk, fedő nélkül éppen csak sűrűsödésig főzzük. Kiemeljük belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a citromlével ízesítjük, ha szükséges, utánasózzuk. Mélytányérokba szedjük, a félbevágott tojásokkal gazdagítjuk, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

Tippek:

Habarás nélkül is finom: a főtt brokkoli és répa 1/4-ét félretesszük, a többit botmixerrel péppé zúzzuk, összeforraljuk 1 dl főzőtejszínnel/sovány tejföllel, végül visszatesszük bele a darabos zöldséget, a többi ugyanaz.

Változatok:

Készíthetjük karfiolból, illetve fele brokkoli, fele karfiol összetétellel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

244 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli minestrone
csicseriborsóval

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Gazdag
tavaszi saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Csípős kukoricaleves

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Almás-zöldséges
heringsaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-narancsos
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: