2017. október 17.
Hedvig napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Friss erdei gombával a legfinomabbak ezek a szemrevaló csónakok, de nyugodtan használhatunk mélyhűtött gombakeveréket is, vagy egyszerűen az egészet sampinyon gombából készítjük, és egy kevés szárított, őrölt erdei gombával fűszerezzük.

Fotó: Hemző Károly

Gombás
paprikacsónakok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g (barna) sampinyon gomba
  • 200 g erdei gomba (pl. trombita-, fenyő tinóru, vargánya)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 nagyobb (kaliforniai) piros húsú paprika
  • só, bors
  • 30 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 20 g parmezán sajt
  • 1 gombóc (kb. 125 g) mozzarella sajt
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. citromlé
  • 1-2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 2 tojássárgája

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombaféléket felszeleteljük, illetve eltépkedjük, a hagymát és a petrezselymet finomra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét karikákra vágjuk. A paprikákat hosszában kettészeljük, magjaikat-ereiket kiemeljük, szárukat meghagyjuk. 3 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, és üregükkel lefelé fordítva lecsepegtetjük, azaz blansírozzuk.

2. A besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva simára eldolgozzuk a tejjel, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, kissé hűlni hagyjuk.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A parmezán sajtot megreszeljük, a mozzarellát kiemeljük a levéből, lecsepegtetjük, vékonyan felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, 4-5 percig pirítjuk, azután hozzáadjuk a hagymát, a pórét, a citromlét és a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkéket. Sózzuk, borsozzuk, élék tűzön további 2-3 percig pirítjuk, végül megszórjuk a petrezselyemmel, felét közepes méretű tűzálló tálba terítjük.

4. Elkeverjük a besamelben a tojássárgákat, a parmezán sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, aztán beleforgatjuk a pirított gombát, arányosan elosztva a paprikákba töltjük, és a tálba terített gombaágyra ültetjük őket. Tetejüket betakarjuk a mozzarellával, és csak annyi időre tesszük be a forró sütőbe, amíg a sajt elolvad és kissé megpirul (15-20 perc). Bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk. Frissen sült vagy párolt húsok köreteként kínálhatjuk, de petrezselymes rizs, burgonyapüré vagy egyszerűen friss-ropogós kenyér kíséretében, vegetáriánus ételként is pompás.

Fontos:

– A laza szövetű trombita-, más néven rókagombát általában nem késsel aprózzuk fel, hanem egyszerűen csak laza mozdulatokkal eltépkedjük – a szakértők azt mondják, így ízletesebb marad.
– A gomba hajlamos arra, hogy gyorsan megbarnuljon, ezért csak közvetlenül felhasználás előtt szeleteljük fel vagy hintsük meg azonnal egy kevés citromlével (ha ez nem zavarja az étel ízhatását).

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplipüré-
sütőtök köret

Zöldbabcsokor
paprikával

Spárgamimóza
sajtmártással

Gazdag
tavaszi saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Tésztával töltött
padlizsán

Zöldséges
rizibizi

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Marinált zöldségek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: