2018. szeptember 18.
Diána napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Fűszeres csirkecomb
zöldségmetélttel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 csirkecomb
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 (bio)citrom
  • 1 kisebb csípős paprika
  • 2 ek. méz
  • 2+3 ek. olaj
  • 1/2 dl félszáraz fehérbor
  • só, bors
  • 600 g zsenge cukkini
  • 300 g sárgarépa
  • diónyi friss gyömbér
  • néhány zeller- és salátalevél

1. A csirkecombokat leöblítjük, bőrös felükre fordítva mélyebb üveg- vagy porcelántálba tesszük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A citromot alaposan megmossuk, félbevágjuk, egyik felét héjastul felaprózzuk, a másik levét kinyomjuk, átszűrjük. A paprikát leöblítjük, ereit és magjait – a csípősség kívánt mértéke szerint – meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk, húsát vékony csíkokra metéljük.

2. A páchoz összekeverjük a citromlét, a mézet, 2 ek. olajat, a bort, ízlés szerint sót, borsot, a hagymát, az áttört fokhagymát, a paprikát és a felaprózott citromot. A csirkecombok tetejére simítjuk-öntözzük, letakarjuk, 1 órára betesszük a hűtőbe, olykor megforgatjuk a pácban.

3. A húst a páccal együtt sütőtálba tesszük, lefedjük, és a sütőben, 200 °C-on 45 percig pároljuk, aztán fedetlenül pirosra sütjük (15-20 perc).

4. Miközben a hús sül, a körethez a cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, a sárgarépákat meghámozzuk, hosszanti irányban mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk. A szeleteket négyesével-ötösével egymás tetejére fektetjük, és hosszú, vékony csíkokra szeljük. A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük.

5. Mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk a maradék 3 ek. olajat, beledobjuk a gyömbért, éppen csak rózsaszínűre pirítjuk (vigyázat, ha megég, keserű lesz!). Rádobjuk a cukkinit és a sárgarépát, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, aztán lefedjük, és mindössze 3 percig pároljuk. Csak a végén sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, fedő alatt melegen tartjuk (a gőzben még tovább puhul, de akkor a legfinomabb, ha a zöldség kissé ropogós marad!).

6. A zeller- és salátaleveleket leöblítjük, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A csirkecombokat nagyobb tálra rendezzük, melléjük szedünk néhány kanál zöldséget, végül a zeller- és salátalevelekkel vidámítjuk. A maradék köretet és az átszűrt pecsenyelét külön tálban-csészében kínáljuk. Burgonyapüré, petrezselymes párolt rizs illik hozzá.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+1 óra pácolási idő

Energiatartalom:

333 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Waldorf-saláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Ananászos
csirkeragu

Tonhalas
krumplisaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Diós-hagymás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: