2017. június 23.
Zoltán napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Tejfölös paprikás csirke
galuskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 konyhakész csirke (1,2-1,3 kg)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 zöldpaprika+a díszítéshez
  • 1 paradicsom + a díszítéshez
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. enyhén csípős pirospaprika
  • 4+1 dl tejföl
  • 1-2 kk. búza-/rizsliszt
  • A galuskához:
  • 400 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 1/2 kk. só
  • 3-4 dl tej
  • 50 g vaj/margarin vagy 5 ek. olaj

1. A csirkét megmossuk, kisebb darabokra vágjuk (készíthetjük 4 kisebb csirkemellből és/vagy -combból is). A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, megtisztítjuk, felaprózzuk.

2. A felforrósított zsiradékban, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a hagymát, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, és jól összeforraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára főzzük (35-40 perc).

3. A csirke levét a felére beforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt - nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús! - 10 percig lassú tűzön forraljuk, ízlés szerint utánasózzuk. Ha túl sok a húslé vagy híg a tejföl és attól tartunk, hogy nem lesz elég „testes" a mártás, 1-2 kávéskanál lisztet keverünk el a tejfölben, mielőtt a húsra öntenénk.

4. Előmelegített, mélyebb tálba szedjük a húsdarabokat, bevonjuk a mártással, tetejüket meglocsoljuk a maradék 1 dl tejföllel, végül felkarikázott zöldpaprikával és gerezdekre vágott paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük. Fejes salátát kínálhatunk mellé.

5. Külön tálalt galuskával körítjük: a lisztbe beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, és apránként annyi tejet, hogy nehezen elcsöppenő, lágy masszát kapjunk. Kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, és a felforrósított zsiradékba forgatjuk őket.

Változatok:

– Ha a hús megpuhult és zsírjára sült, 300 g felszeletelt, sós vízben megpárolt, lecsepegtetett gombát adunk hozzá és nem tejföllel, hanem tejszínnel öntjük nyakon, de akkor már „bakonyi” névre hallgat.
– Készíthetjük tejföl/tejszín nélkül is, levét jócskán elfőzzük, és körítésként sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.

Érdekességek:

A tejfölös paprikás csirke a magyar konyha egyik ékessége, amelyet egyszerű elkészítési módja ellenére nagyon könnyű elrontani. Leggyakoribb hibák:
– túl sok hagymát tesznek bele;
– a hagymát nem párolják-pirítják szinte egészen krémszerűvé, tehát egyfelől a hagyma íze nem oldódik át az alaplébe, másfelől a főzés végére is darabos marad;
– túl sűrű lesz a mártás, pedig csak nyers tejszín sűrűségűnek szabad lennie;
– túl zsíros, ilyenkor le kell szedni a fölösleget a tetejéről!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

995 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ananászos-csirkés
rizssaláta

Orosz
csirkehússaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Paradicsomos
csirkemájsaláta

Körtés-currys
csirkesaláta

Ananászos
csirkeragu

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Currys-csirkés
rizskorona

Csirkés
Waldorf-saláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: