2017. május 1.
Fülöp napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

A Waldorf-saláta eredetét a New-York-i luxusszálloda, a Waldorf-Astoria konyhájában kell kutatnunk, ugyanis a 900-as évek elején az akkori séf lepte meg vele a vendégeket. Lényege az erősen aromás zeller, a savanykás-édeskés alma és dió, valamint a majonézmártás kellemes összhatása. Bármit „varázsolhatunk” hozzá, mert, persze, ahány ínyenc, annyi Waldorf-saláta, de a három alapanyagból nem tanácsos elvenni, mert megbomlik, az ízek egyensúlya.

Fotó: Hemző Károly

Waldorf-saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g zellergumó
  • 2 (bio)citrom
  • 2 savanykás alma (250 g)
  • 100 g dió
  • 120 g érett márványsajt
  • 1 kis fej fejes saláta (zöld lollo)
  • néhány zellerlevél
  • A mártáshoz:
  • 1 dl tejszín
  • 4 ek. majonéz (60 g)
  • só, őrölt fehér bors
A
B
C
D
E

1. Először is gumikesztyűt húzunk, mert a zeller – lévén gyors barnulásra hajlamos zöldség – pillanatok alatt megfesti a bőrünket, és még citromlével is nehezen eltávolítható a nyoma. A zeller két „végét” levágjuk, majd vágólapra helyezzük, és körbeforgatva (mint a narancsot) meghámozzuk (A). Megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk, bedörzsöljük citromlével, majd vékony szeletekre gyaluljuk (B). 4-5 szeletenként egymásra fektetjük, és gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk (C), azonnal meghintjük citromlével és 1/2 kk. sóval.

2. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, héjuk vastagságától és ízlésünktől függően meghámozzuk vagy hámozatlanul hagyjuk őket, apróra felkockázzuk (D), megöntözzük citromlével, illetve citromlével-karikával savanyított vízbe dobjuk. Néhány diógerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk (E), a sajtot apróra felkockázzuk.

3. A mártáshoz a tejszínt félkemény habbá verjük, kíméletesen a majonézhez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk. Az almát és a zellert leszűrjük, a vágott dióval és a sajttal együtt beleforgatjuk a mártásba, lazán összekeverjük, 1 órára hidegre tesszük.

4. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Néhány szép levéllel kibélelünk egy nem túl mély tálat, a többit falatnyi darabkákra tépkedjük, és a tál aljára szórjuk. Ráhalmozzuk a salátakeveréket, tetejét a félretett diógerezdekkel és a zellerzölddel díszítjük. Egytálsalátaként, többfogásos menüben elegáns előételként adhatjuk.

Tippek:

– A szépség kedvéért tálalhatjuk úgy is, hogy a mártást külön tálkában kínáljuk, és csak az asztalnál keverjük össze a salátával.
– Kínálhatjuk üvegtálkákban vagy koktéloskelyhekben is.

Változatok:

– Készíthetjük a salátát harsogóbb-keményebb húsú, illatos zöld almával is, sőt kiegészíthetjük
1 nagyobb, rózsaszín bélű grépfrúttal is. Ez utóbbit meghámozunk, majd kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. Levét a majonézmártáshoz adjuk, amit még 1-2 evőkanál brandyvel, Cayenne-borssal is illatosíthatunk, a többi ugyanaz.
– Egyéb karakteres gyümölcsökkel (pl. őszibarack, szőlő, ananász, narancs) is gazdagíthatjuk, de az alap marad!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 1 óra érlelési idő

Energiatartalom:

616 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
kínaikel-saláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Orosz
csirkehússaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Diós-hagymás
céklasaláta

Cézár-saláta
paradicsommal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: