2018. január 21.
Ágnes napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Padlizsánlegyező

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb vagy 4 közepes padlizsán
  • só, bors
  • 1 citrom
  • 1/2 kg kisebb, kemény paradicsom
  • 4 közepes fej hagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 20 szem kimagozott, zöld olívabogyó
  • 3-4 szál friss vagy 1 ek. szárított oregánó
  • 4-5 ek. (classico) olívaolaj
  • 4-5 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A padlizsánokat megmossuk, a szárvégüket leválasztjuk, törzsüket hosszanti irányban, vékony szeletekre bevágjuk (A) úgy, hogy a szár felőli részen 4-5 cm egyben maradjon. A szeletek közét besózzuk, és megkenjük citromlével. A padlizsánokat szűrőedénybe állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyjon (1 óra).

2. Közben a paradicsomokat megmossuk, a padlizsánokkal azonos vastagságú szeletekre vágjuk (B). A hagymákat megtisztítjuk, 1/2 cm vastag karikákra vagy karcsú gerezdekre szeljük, kissé besózzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, azaz széles pengéjű késsel kissé lenyomkodjuk őket (C), utána könnyűszerrel lehántjuk a héjukat. Az olívabogyókat lecsepegtetjük.

3. Kiolajozunk egy akkora tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni), hogy a padlizsánlegyezők inkább szorosan, semmint kényelmesen elférjenek benne, azaz kissé megtámasszák és „formában tartsák” egymást. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

4. A padlizsánokat folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk, és a tálba fektetjük. A szeletek közét imitt-amott megkenjük egy kevés, fokhagymaprésen áttört fokhagymával (D). A paradicsomot a padlizsánszeletek közé csúsztatjuk-nyomkodjuk, így azok legyezőszerűen kissé kinyílnak (E).

5. A padlizsánok mellé-köré szórjuk a hagymát és az olívabogyókat, meghintjük az oreganóval és frissen őrölt borssal, végül meglocsoljuk a maradék olajjal (F). Fóliával betakarjuk, és a sütőben kb. 1 órán át pároljuk, majd levesszük róla a fóliát, és további 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Hirtelensült, natúr húsok, halak mellé köretként kínáljuk, de önmagában, friss kenyérrel, héjában sült krumplival is mennyei, sőt hidegen, de nem behűtve is finom. Gyors, egyszerű, gyönyörű és mennyei – biztos siker!

Italajánlat:

Félszáraz, könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc

Energiatartalom:

310 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplipüré-
sütőtök köret

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Padlizsán
pizzasütő módra

Sonkás-ricottás
padlizsántekercs

Padlizsántallérok

Tésztával töltött
padlizsán

Almás-besameles
káposztatorta

Zöldbabcsokor
paprikával

Paradicsomos
rakott cukkini

Sült zöldség
paprikapestóval

Padlizsán
tükörtojással

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: