2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Talán feszes bőrük alatt sejlő édes-leves zamatuk, talán élvezeti értékük miatt gyakran együtt emlegetjük a rózsafélék családjába tartozó almát és körtét.
A legfinomabb ételek, mint ez a voltaképp egyszerű sütemény is, az őszi és kora téli fajtákkal készülnek – az illatos szőlő a fenséges ráadás.

Fotó: Hemző Károly

Körtés-almás-szőlős
kocka

Hozzávalók kb. 35 szelethez:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
  • 1 kk.+30 g porcukor
  • 300 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 30 g vaj/margarin + a tepsihez
  • A krémhez és a rakományhoz:
  • 1 (bio)citrom
  • 60 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárgája
  • 4 dl tejföl
  • 40 g hámozott, darált mogyoró vagy mandula
  • 4 nagyobb körte
  • 2 nagy alma
  • 500 g piros és fehér szőlő vegyesen
  • 1 ek. porcukor + a szóráshoz
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk. porcukrot, felfuttatjuk (10 perc). A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1 csipet sót, 30 g porcukrot, a tojást, a citromhéjat, az élesztős tejet, végül a felolvasztott vajat/margarint, és a hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. A krémhez a citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A cukrot, a vaníliás cukrot és a pudingport fém habüstbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, apránként a tejfölt (A), végül belereszeljük a citrom héját, és gőz fölött, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Beleforgatjuk a mogyorót/mandulát (B), hideg vízbe állítjuk, és gyakran megkeverve langyosra hűtjük.

3. A rakományhoz a citrom levét kinyomjuk. A gyümölcsöket megmossuk, a körtéket és az almákat meghámozzuk, a körtéket félbevágjuk, magházukat kiemeljük, vékony gerezdekre szeljük. Az almák magházát kiszúrjuk, felkarikázzuk (C), mindkettőt megkenjük citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A szőlőt leszemezzük.

4. Egy kb. 30x40 cm-es (például a sütőhöz tartozó) zománcos-peremes tepsit kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

5. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk (D), kinyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken kissé felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Arányosan elosztva a tetejére simítjuk a krémet (E), majd változatosan-sűrűn elrendezzük rajta a gyümölcsöket (F).

6. 200 °C-on 15 percig sütjük a tésztát, aztán 180 °C-ra visszakapcsolva további 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Kivesszük a sütőből, azonnal megszórjuk 1 ek. porcukorral (amely a tetejére olvad), és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fogyasztáskor kb. 6x6 cm-es, illetve tetszés szerinti nagyságú kockákra-szeletekre vágjuk, és további porcukorral meghintve kínáljuk.

Változatok:

Készíthetjük:
– 1-1 nagy üveg/doboz körte- és meggybefőttel is;
– bármilyen egy- vagy többféle karakteres gyümölcsből is, a vegyes változat mindig finomabb.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

117 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos papucs

Körtés-diós
zellersaláta

Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Túrós zöldségtorta

Almás túrókocka

Szilvás rózsatorta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Almás párna

Szőlős-almás
szárzellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: