2018. augusztus 18.
Ilona napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A friss erdei gombák különös-varázslatos ízt kölcsönöznek ételeinknek, de nem mindig állnak rendelkezésünkre, és bizony borsos áruk van. Jó megoldás, ha – lehetőleg a fehérnél jóval ízletesebb – barna sampinyon és néhány gramm szárított erdei gombát használunk; ez utóbbit előzőleg kevés langyos vízben felpuhítjuk, majd a leszűrt áztatólével együtt adjuk az ételhez.

Fotó: Hemző Károly

Gombakrémleves
sajtos pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g barna sampinyon gomba
  • 100 g vargánya gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes burgonya (100 g)
  • 4+2 ek. olaj
  • 1 kis ág rozmaring (kb. 10 cm-es)
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 6 dl zöldség- vagy erőleves (kockából)
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • 8 szelet bagett
  • 80 g reszelt gouda sajt
  • 1 szál újhagyma

1. A kétféle gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a burgonyát meghámozzuk, a hagymát finomra, a burgonyát kisebb kockákra vágjuk.

2. 4 ek. olajban 2 percig pirítjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a burgonyát, a leöblített rozmaringot és kakukkfüvet. Hozzáadjuk a sampinyon gombát, további 2 percig pirítjuk, aztán felöntjük a levessel és 2 dl tejszínnel. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül 20 percig főzzük.

3. 2 ek. felforrósított olajban aranybarnára sütjük a vargányagombát, papírkendőre terítjük, melegen tartjuk. Kiemeljük a levesből a rozmaring és a kakukkfű fás szárát, botmixerrel az egészet finom-habos krémmé turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk.

4. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, megszórjuk a sajttal, és csak annyi időre tesszük be a grillsütőbe, amíg a sajt egy kissé megpirul. A levest mélytányérokba szedjük, a maradék tejszínnel cirmosítjuk, végül a sült gombával és a felaprózott hagymaszárral gazdagítjuk. A sajtos pirítóst külön tányéron kínáljuk hozzá, és a levessel együtt fogyasztjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

376 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kelbimbós
gesztenyeleves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tejszínes
cukkinikrémleves

Tejszínes
sóskaleves

Zellerkrémleves
lazaccal

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: