2017. április 26.
Ervin napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A friss erdei gombák különös-varázslatos ízt kölcsönöznek ételeinknek, de nem mindig állnak rendelkezésünkre, és bizony borsos áruk van. Jó megoldás, ha – lehetőleg a fehérnél jóval ízletesebb – barna sampinyon és néhány gramm szárított erdei gombát használunk; ez utóbbit előzőleg kevés langyos vízben felpuhítjuk, majd a leszűrt áztatólével együtt adjuk az ételhez.

Fotó: Hemző Károly

Gombakrémleves
sajtos pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g barna sampinyon gomba
  • 100 g vargánya gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes burgonya (100 g)
  • 4+2 ek. olaj
  • 1 kis ág rozmaring (kb. 10 cm-es)
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 6 dl zöldség- vagy erőleves (kockából)
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • 8 szelet bagett
  • 80 g reszelt gouda sajt
  • 1 szál újhagyma

1. A kétféle gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a burgonyát meghámozzuk, a hagymát finomra, a burgonyát kisebb kockákra vágjuk.

2. 4 ek. olajban 2 percig pirítjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a burgonyát, a leöblített rozmaringot és kakukkfüvet. Hozzáadjuk a sampinyon gombát, további 2 percig pirítjuk, aztán felöntjük a levessel és 2 dl tejszínnel. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül 20 percig főzzük.

3. 2 ek. felforrósított olajban aranybarnára sütjük a vargányagombát, papírkendőre terítjük, melegen tartjuk. Kiemeljük a levesből a rozmaring és a kakukkfű fás szárát, botmixerrel az egészet finom-habos krémmé turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk.

4. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, megszórjuk a sajttal, és csak annyi időre tesszük be a grillsütőbe, amíg a sajt egy kissé megpirul. A levest mélytányérokba szedjük, a maradék tejszínnel cirmosítjuk, végül a sült gombával és a felaprózott hagymaszárral gazdagítjuk. A sajtos pirítóst külön tányéron kínáljuk hozzá, és a levessel együtt fogyasztjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

376 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Tejszínes
cukkinikrémleves

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Zellerkrémleves
lazaccal

Paradicsomleves
fasírttal

Karfiol-brokkoli
krémleves

Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Kelbimbós
gesztenyeleves

Tejszínes
sóskaleves

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: