2017. december 13.
Luca napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Az olasz konyha egyik ékessége a húsos raguval, tojásos besamellel (azaz Mornay-mártással), sajttal rétegezett rakott tészta, a bolognai lasagne (ejtsd: lázánnye).
A tésztalapokat ezúttal spenótos palacsintával helyettesítjük, és tortát építünk belőle – remélhetőleg asztaltársaink őszinte csodálatára. Ha előételként tálaljuk,
8 személyre elegendő, mert nagyon laktató; 4 személynek tökéletes egytálétel.

Fotó: Hemző Károly

Spenótos
palacsintatorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A húsraguhoz:
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g zeller
  • 100 g sárgarépa
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50 g füstölt, húsos szalonna vagy bacon
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 150 g darált marhahús
  • 1/2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (kb. 400 g)
  • 1/4-1/4 kk. szárított kakukkfű és oregano
  • só, bors
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 10-12 levél friss vagy 1/2 kk. szárított bazsalikom
  • A palacsintához:
  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 liter tej
  • 4 tojás
  • 250 g friss spenót vagy 100 g mélyhűtött parajpüré
  • 2 ek. olaj
  • A besamelhez:
  • 30 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • szerecsendió
  • Továbbá:
  • diónyi vaj/margarin a tálhoz
  • 80 g reszelt parmezán sajt

1. A húsraguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, valamennyit finomra aprítjuk (aprítógépben pillanatok műve). A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk.

2. A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk az olajban, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön, folyamatosan keverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymás zöldségkeveréket, további 3-4 percig múlva felöntjük a vörösborral, és továbbra is élénk tűzön hagyjuk elpárologni. Ezután hozzákeverjük a paradicsompürét és a paradicsomot, fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig rotyogtatjuk, a zöldfűszerekkel illatosítjuk, és további 30 percig főzzük-sűrítjük (minél tovább fő, annál finomabb). Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, végül a tetejére olvasztjuk a vajat/margarint, és hagyjuk kihűlni.

3.  A palacsintához simára keverjük a lisztet a sóval, a tejben elhabart tojásokkal, és fél óráig pihentetjük. Közben a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és csak annyi vízzel, amennyi mosáskor a leveleken marad, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hideg vízzel leöblítjük (ha mélyhűtött spenótból dolgozunk, azt előzőleg hagyjuk felengedni), jól kinyomkodjuk és felaprózzuk. Elkeverjük a palacsintatésztában a spenótot és az olajat, majd 12 palacsintát sütünk belőle.

4. A besamelhez világosra pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a felforrósított tejjel, és mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy mélyebb, kerek tűzálló tálat. Aljára terítünk egy palacsintát, megkenjük besamellel, majd palacsinta-húsragu-reszelt sajt, aztán ismét palacsinta-besamel stb. következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak (a tetejére besamel és sajt kerüljön).

6. Középső bordamagasságon 40-45 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), paradicsomgerezdekkel, bazsalikombóbitával díszíthetjük, és tortaszerűen szeleteljük. Külön tálkában további reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá. Nagyszerű vendégváró, kiadós, mennyei, laktató!

Tippek:

– Valamennyi „kellék” jól viseli a fagyasztást (a besamel tojás nélkül!), érdemes egyszerre többet készíteni belőlük, majd kisebb adagokban eltenni a mélyhűtőbe. A felhasználás előtti 1-4 óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk a hozzávalókat szép lassan felengedni, ezután már csak az „építkezés” és a sütés marad.
– A készre sütött torta is mélyhűthető!

Italajánlat:

Könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

815 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Illatos hússal
töltött cukkini

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos-
tojásos rétes

Babos zöldségragu
polentával

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Spenótos
rakott krumpli

Padlizsán
pizzasütő módra

Zöldséges
sörpalacsinta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Ligúr spenótos
melegszendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: