2017. június 29.
Péter, Pál napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Az olasz konyha egyik ékessége a húsos raguval, tojásos besamellel (azaz Mornay-mártással), sajttal rétegezett rakott tészta, a bolognai lasagne (ejtsd: lázánnye).
A tésztalapokat ezúttal spenótos palacsintával helyettesítjük, és tortát építünk belőle – remélhetőleg asztaltársaink őszinte csodálatára. Ha előételként tálaljuk,
8 személyre elegendő, mert nagyon laktató; 4 személynek tökéletes egytálétel.

Fotó: Hemző Károly

Spenótos
palacsintatorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A húsraguhoz:
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g zeller
  • 100 g sárgarépa
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50 g füstölt, húsos szalonna vagy bacon
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 150 g darált marhahús
  • 1/2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (kb. 400 g)
  • 1/4-1/4 kk. szárított kakukkfű és oregano
  • só, bors
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 10-12 levél friss vagy 1/2 kk. szárított bazsalikom
  • A palacsintához:
  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 liter tej
  • 4 tojás
  • 250 g friss spenót vagy 100 g mélyhűtött parajpüré
  • 2 ek. olaj
  • A besamelhez:
  • 30 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • szerecsendió
  • Továbbá:
  • diónyi vaj/margarin a tálhoz
  • 80 g reszelt parmezán sajt

1. A húsraguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, valamennyit finomra aprítjuk (aprítógépben pillanatok műve). A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk.

2. A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk az olajban, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön, folyamatosan keverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymás zöldségkeveréket, további 3-4 percig múlva felöntjük a vörösborral, és továbbra is élénk tűzön hagyjuk elpárologni. Ezután hozzákeverjük a paradicsompürét és a paradicsomot, fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig rotyogtatjuk, a zöldfűszerekkel illatosítjuk, és további 30 percig főzzük-sűrítjük (minél tovább fő, annál finomabb). Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, végül a tetejére olvasztjuk a vajat/margarint, és hagyjuk kihűlni.

3.  A palacsintához simára keverjük a lisztet a sóval, a tejben elhabart tojásokkal, és fél óráig pihentetjük. Közben a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és csak annyi vízzel, amennyi mosáskor a leveleken marad, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hideg vízzel leöblítjük (ha mélyhűtött spenótból dolgozunk, azt előzőleg hagyjuk felengedni), jól kinyomkodjuk és felaprózzuk. Elkeverjük a palacsintatésztában a spenótot és az olajat, majd 12 palacsintát sütünk belőle.

4. A besamelhez világosra pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a felforrósított tejjel, és mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy mélyebb, kerek tűzálló tálat. Aljára terítünk egy palacsintát, megkenjük besamellel, majd palacsinta-húsragu-reszelt sajt, aztán ismét palacsinta-besamel stb. következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak (a tetejére besamel és sajt kerüljön).

6. Középső bordamagasságon 40-45 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), paradicsomgerezdekkel, bazsalikombóbitával díszíthetjük, és tortaszerűen szeleteljük. Külön tálkában további reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá. Nagyszerű vendégváró, kiadós, mennyei, laktató!

Tippek:

– Valamennyi „kellék” jól viseli a fagyasztást (a besamel tojás nélkül!), érdemes egyszerre többet készíteni belőlük, majd kisebb adagokban eltenni a mélyhűtőbe. A felhasználás előtti 1-4 óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk a hozzávalókat szép lassan felengedni, ezután már csak az „építkezés” és a sütés marad.
– A készre sütött torta is mélyhűthető!

Italajánlat:

Könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

815 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsán
pizzasütő módra

Káposztás
palacsinta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Bolognai
palacsintatekercs

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Spenótos
omlett-tekercs

Illatos hússal
töltött cukkini

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Spenótos-
tojásos rétes

Zöldséges
sörpalacsinta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Ligúr spenótos
melegszendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: