2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-karamelles
vaníliakrém

Hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 30 db nagy szem fehér és piros szőlő vegyesen
  • 1 dl desszert vörösbor (pl. portói, malaga) vagy 1/2 dl brandy
  • 2-3 kisujjnyi (bio)citromhéj
  • 70+130 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 1+1 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 tasak habfixáló

1. A szőlőszemeket megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve szárazra töröljük, aztán 4 szép fehér szem kivételével kettévágjuk és kiemeljük a magokat. Tálkába szórjuk, megöntözzük a borral/brandyvel, hozzákeverjük a citromhéjcsíkokat, lefedjük, 2 órán át pácoljuk.

2. 70 g cukrot összeforralunk 4 ek. vízzel, világosbarnára pirítjuk, aztán beleforgatjuk a szőlőt levével együtt, és 2 percig pároljuk. 4-5 ek. vízben elkeverünk 1 ek. pudingport, a szőlőhöz adjuk, éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk (1 perc), kissé hűlni hagyjuk.

3. Összeforrósítjuk a tejet 1 dl tejszínnel. A tojássárgákat fém habüstbe csúsztatjuk, 130 g cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék pudingport és a tejszínes tejet. Gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük. 4 kisebb pohár aljára 1-1 evőkanál karamelles szőlőt szedünk, tetejére simítjuk a krémet, végül a maradék szőlőt. Hagyjuk kihűlni, legalább 3 órára betesszük a hűtőbe.

4. Tálalás előtt a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk a krém tetejére. A félretett szőlőszemekkel díszítjük. Mogyorós-csokoládés rolettit kínálhatunk hozzá.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+2 óra pácolási
és 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

516 kcal/pohár

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Szőlő-szilva
felfújt

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Epres
túróhabkrém

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Fahéjas-részeges
madártej

Szőlős
gyümölcsrizs

Szőlős-fahéjas
tiramisù

Hegyaljai szőlős
rakott tészta

Libacomb
szőlős káposztával

Mini sajtnyársak

Körtés-almás-szőlős
kocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: