2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A mák és a szilva hagyományosan kedvelt, már-már összetartozó kellékei a valahai monarchiás konyháknak, ami nem is csoda, hiszen évszázadok óta nagy előszeretettel termesztették a mákot egész Közép-Európában. Ezen az egyszerű lepényen kívül számtalan finom sütemény, torta vagy kanalas desszert készíthető e remek párosból – érdemes kipróbálni!

Fotó: Hemző Károly

Mákkrémes szilváslepény

Hozzávalók 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 400 g finomliszt
  • 1 tasak (7 g) instant élesztő
  • 80 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 150 g vaj/margarin
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • A krémhez és a rakományhoz:
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 300 g darált mák
  • 1 tasak vaniliás pudingpor
  • 1 tojássárgája
  • 40 g vaj/margarin + a tepsihez
  • 100 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 (bio)citrom héja
  • 1,5 kg érett, de nem túl lágy szilva
  • 3-4 ek. morzsacukor (jégcukor)

1. Keverő-/dagasztótálban összevegyítjük a lisztet az élesztővel, a cukorral és a sóval. A vajat/margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre kidolgozzuk (sűrű, tömör tésztát kapunk). Konyharuhával/a tál fedelével letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük.

2. Közben a krémhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10 percig főzzük-szikkasztjuk. 1/2 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat/margarint, a kristály-/sütőcukrot, a vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfűrdőbe állítva kihűtjük.

3. A rakományhoz megmossuk a szilvát, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szárakat eltávolítjuk. Félbevágjuk és kimagozzuk a szilvaszemeket, majd hosszanti irányban, középen, mélyen bemetsszük őket. A sütőbe való, (kb. 30x40 cm-es) nagy zománcos tepsit vastagon kikenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. A tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Megkenjük a mákkrémmel, kissé egymásra csúsztatva-döntve kirakjuk a szilvaszirmokkal, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük (tűpróba!).

5. Kivesszük a tepsit a sütőből, megszórjuk a szilvát a morzsacukor felével (szinte azonnal a tetejére olvad), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a süteményt a maradék morzsacukorral (vagy fahéjas porcukorral), és kb. 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formára-méretre vágva kínáljuk. Mélyhűthető! Kiadós, finom, különleges!

Változatok:

Készíthetjük
– 40 g friss élesztővel is, amelyet belemorzsolunk a meglangyosított, 1 kk. cukorral elkevert tejbe és felfuttatunk – ezután a fenti sorrendben és a felsorolt hozzávalókkal együtt a liszthez adjuk, a többi ugyanaz;
– élesztős omlós tésztával is (amelyből a zserbó szeletet vagy a bejglit szoktuk sütni);
– szilva helyett érett, de kemény nektarinnal is, ez esetben célszerű a tésztát megszórni 2-3 ek. zsemle-/babapiskótamorzsával vagy hámozott, darált mandulával.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

223 kcal/1 kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Spenótos papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás táska
és stangli

Krémsajtos-
olívás papucs

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Toszkán olívás
lapos kenyér

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Erdeigomba-
torta

Spenótos
omlett-tekercs

Szilvás rózsatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: