2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

A zsenge újhagyma és a fehérbor gőzében-levében párolt csirkecombok remek kiegészítője a mediterrán fűszerekkel, olíva- és kapribogyóval bolondított paradicsommártás, amely mellől a tészta és a reszelt parmezán sajt sem hiányozhat.

Fotó: Hemző Károly

Mediterrán csirkecombok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb csirkecomb
  • 1 ek. szárnyasfűszer-keverék
  • 1 karcsú szál póréhagyma
  • 2 nagy csokor újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 g fekete olívabogyó (kalamata)
  • 50 g kapribogyó (sós lében)
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 1 dús szál bazsalikom
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 kk. (barna) kristálycukor
  • 250 g penne (tollhegytészta)
  • 2 koktélparadicsom

1. A csirkecombokat leöblítjük, szárazra törölgetjük, ahogyan a csontok engedik, alsó- és felsőcombra vágjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. A póré- és újhagymát, valamint a fokhagymát megtisztítjuk, a pórét vékony, az újhagymaszálakat 8-10 cm-es zöldjükkel együtt vastagabb karikákra vágjuk. Az olíva- és kapribogyókat lecsepegtetjük, az olívát kimagozzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, beledobjuk a pórét és az újhagymát, élénk tűzön 1-2 percig pirítjuk-fonnyasztjuk. A csirkedarabok mindkét oldalát meghintjük frissen őrölt borssal, a párolt hagymához adjuk, alájuk öntjük a bort, megszórjuk a kakukkfűlevélkékkel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára pároljuk (30 perc).

3. Kiemeljük a csirkehúst a serpenyőből, alufóliával bélelt tepsire sorakoztatjuk (hogy könnyebb legyen a mosogatás), és 180 °C-os sütőben pirosra-ropogósra sütjük (15-20 perc).

4. A hagymás alaphoz adjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot és az áttört fokhagymát, félrebillentett fedő alatt, élénk tűzön 15 percig rotyogtatjuk-sűrítjük. Belekeverjük a kapri- és olívabogyókat, a 6-8 levél-bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, éppen csak összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.

5. Közben 3 liter lobogva forró, 1 ek. sóval ízesített vízben, a csomagoláson javasolt idő figyelembevételével, kifőzzük a tésztát (nem jó, ha túlfő-szétesik!). Leszűrjük, nagyobb-mélyebb tűzálló tálba/sütőedénybe csúsztatjuk, meglocsoljuk a maradék 2 ek. olívaolajjal, lazán összekeverjük. Tetejére simítjuk a paradicsommártást, elrendezzük rajta a csirkecombokat, a félretett bazsalikommal és a félbevágott miniparadicsomokkal díszítjük, mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorinót) kínálunk hozzá.

Tippek:

Pompás vendégváró válik belőle (bár a hús ropogóssága elvész), ha a paradicsommártás felét a tészta, felét a hús tetejére simítjuk, megszórjuk 100 g reszelt sajttal, és 200 °C-os sütőben 30-35 percig, pirosra sütjük.

Változatok:

A paradicsommártást készíthetjük 1 kg friss paradicsomból is, ez esetben 2 ek. paradicsompürét adunk a mártáshoz, hogy karakteresebb legyen: a paradicsomokat megmossuk, kerekebb felükön keresztirányban bemetsszük a héjukat, 2 percre forró, majd jéghideg vízbe merítjük, meghámozzuk. Elnegyedeljük, magjaikat és levüket eltávolítjuk, vékony gerezdekre szeljük, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

661 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-mozzarellás
céklasaláta

Zöldséges rétes

Fasírtmuffin

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos
omlett-tekercs

Krémsajtos-
olívás papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: