2017. április 28.
Valéria napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A „rozsdás” jelző eredetére nézve nincsenek megbízható forrásaim, de az bizonyos, hogy tágabb családomban az összes nagynéni a repertoárján tartotta. Anyámé volt a legfinomabb: sűrű, savanykás szaftjához gyakran édeskés, napsárga puliszkát készített.

Fotó: Hemző Károly

Rozsdás hús
puliszkával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g stefánia vagy marhafartő
  • 4 nagy fej hagyma
  • 4 ek. olaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. csípős mustár
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 4 citromfűbóbita
  • A puliszkához:
  • 5 dl víz
  • 150 g kukoricadara
  • 50 g vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, vékony szeletekre vágjuk, és szelíden-kíméletesen kiverjük (A). A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk.

2. Nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és erős tűzön, mindkét oldalukon 3-3 percig, hirtelen elősütjük (B). Rádobjuk azt a látszólag sok-sok hagymát (C), kissé megsózzuk, erőteljesen borsozzuk, lazán összekeverjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 30 percig pároljuk. Aláöntjük a bort, majd továbbra is fedő alatt, szelíd tűzön, puhára pároljuk. Mire a hús megpuhul, a hagyma eltűnik, finom, sűrű mártás lesz belőle.

3. Egymásra halmozva félrehúzzuk a hússzeleteket az edény egyik oldalán, és simára keverjük a mártásban mustárt (D). Vigyázat, ha túl száraz a bor, kevesebb is elég a mustárból! Megszórjuk még 2-3 tekerésnyi frissen őrölt borssal, éppen csak összeforraljuk, és melegen tartjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, 4 vékony, formás karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk.

4. A puliszkához 1 kk. sóval felforraljuk a vizet, folyamatosan kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát, majd amint megdagad-besűrűsödik, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat/margarint (E), és 10 percig fedő alatt pihentetjük-puffasztjuk.

6. Közben kikenünk olajjal 4-8 db kb. 2 dl-es, sima, illetve cakkos oldalfalú pudingformát (vagy 1 nagyobb, koszorú alakú sütőformát). Erőteljesen összekeverjük a puliszkát, majd a formákba simítjuk-tömörítjük (F). 2-3 perc múlva késheggyel fellazítjuk a formák belső peremén a masszát, és tálra borítjuk-fordítjuk a kupolákat. Paprikakarikákkal, vágott petrezselyemmel és citromfű-bóbitákkal díszítjük, a mélyebb tálba szedett húshoz kínáljuk.

Tippek:

Tálalhatjuk sós vízben főtt, petrezselymes burgonyával vagy burgonyapürével is, de puliszkával a legfinomabb, mert édeskés ízével még jobban kiemeli az étel pikáns-savanykás zamatát.

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amelyet az étel készítéséhez is használunk)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

645 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Tésztában sült
vagdalt

Sertéscsülök
pékné módra

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Babos-rizses
húsgombócok

Tatárbifsztek

Hagymás rostélyos

Tojásos
fasírttekercs

Esterházy-rostélyos

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: