2017. augusztus 23.
Bence napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A „rozsdás” jelző eredetére nézve nincsenek megbízható forrásaim, de az bizonyos, hogy tágabb családomban az összes nagynéni a repertoárján tartotta. Anyámé volt a legfinomabb: sűrű, savanykás szaftjához gyakran édeskés, napsárga puliszkát készített.

Fotó: Hemző Károly

Rozsdás hús
puliszkával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g stefánia vagy marhafartő
  • 4 nagy fej hagyma
  • 4 ek. olaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. csípős mustár
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 4 citromfűbóbita
  • A puliszkához:
  • 5 dl víz
  • 150 g kukoricadara
  • 50 g vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, vékony szeletekre vágjuk, és szelíden-kíméletesen kiverjük (A). A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk.

2. Nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és erős tűzön, mindkét oldalukon 3-3 percig, hirtelen elősütjük (B). Rádobjuk azt a látszólag sok-sok hagymát (C), kissé megsózzuk, erőteljesen borsozzuk, lazán összekeverjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 30 percig pároljuk. Aláöntjük a bort, majd továbbra is fedő alatt, szelíd tűzön, puhára pároljuk. Mire a hús megpuhul, a hagyma eltűnik, finom, sűrű mártás lesz belőle.

3. Egymásra halmozva félrehúzzuk a hússzeleteket az edény egyik oldalán, és simára keverjük a mártásban mustárt (D). Vigyázat, ha túl száraz a bor, kevesebb is elég a mustárból! Megszórjuk még 2-3 tekerésnyi frissen őrölt borssal, éppen csak összeforraljuk, és melegen tartjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, 4 vékony, formás karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk.

4. A puliszkához 1 kk. sóval felforraljuk a vizet, folyamatosan kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát, majd amint megdagad-besűrűsödik, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat/margarint (E), és 10 percig fedő alatt pihentetjük-puffasztjuk.

6. Közben kikenünk olajjal 4-8 db kb. 2 dl-es, sima, illetve cakkos oldalfalú pudingformát (vagy 1 nagyobb, koszorú alakú sütőformát). Erőteljesen összekeverjük a puliszkát, majd a formákba simítjuk-tömörítjük (F). 2-3 perc múlva késheggyel fellazítjuk a formák belső peremén a masszát, és tálra borítjuk-fordítjuk a kupolákat. Paprikakarikákkal, vágott petrezselyemmel és citromfű-bóbitákkal díszítjük, a mélyebb tálba szedett húshoz kínáljuk.

Tippek:

Tálalhatjuk sós vízben főtt, petrezselymes burgonyával vagy burgonyapürével is, de puliszkával a legfinomabb, mert édeskés ízével még jobban kiemeli az étel pikáns-savanykás zamatát.

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amelyet az étel készítéséhez is használunk)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

645 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mexikói fasírt

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Sertéscsülök
pékné módra

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Babos-rizses
húsgombócok

Húsos
lilahagymatorta

Tatárbifsztek

Hagymás rostélyos

Fasírtmuffin

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: