2017. október 18.
Lukács napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak

Az illatos zöldfűszerekből turmixolt paplan aromáját átveszi a ropogósra pirult kéreg alatt sült halhús, amely nemcsak különleges, de azért is vonzó, mert jó előre elkészíthető, így tálalás előtt csak sütni kell (sőt a lakás sem lesz tőle kellemetlenül szagos).

Fotó: Hemző Károly

Zöldfűszeres halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 pontyfilé (400 g/db)
  • 1/2+1 (bio)citrom
  • 2+2 ek. olaj
  • 4-8 zsályalevél
  • 1-1 szál tárkony, kakukkfű, rozmaring, menta, bazsalikom, lestyán, zellerzöldje
  • 5-6 szál petrezselyem
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet fehér szendvicskenyér
  • 1 ek. mustár
  • 1 tojássárgája
  • színes szemesborskeverék
  • néhány salátalevél
  • 1-2 paradicsom
A
B
C
D
E
F

1. A halfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, bőr nélküli oldalura fektetjük, bőrös oldalukat gerincükre merőlegesen, 1-1,5 cm távolságot tartva sűrűn bemetsszük, azaz beirdaljuk (A) – ezáltal átvágjuk az apró Y-szálkákat, így azok a sütés végére csaknem eltűnnek. Mindkét oldalukat meglocsoljuk 1/2 citrom átszűrt levével, majd lefedjük, és 15-20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy akkora sütőedényt, amekkorában a két halfilé kényelmesen elfér. Megkenjük 2 ek. olajjal a fóliát, és az aljára fektetjük a megmosott zsályaleveleket.

3. Az illatos „paplanhoz” a zöldfűszereket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a zöldfűszerekkel együtt nagyjából felaprózzuk (B), azután aprítógépbe szórjuk, megöntözzük 2 ek. olajjal (C), finom péppé turmixoljuk, végül tálba szedjük. Az aprítógépbe tördeljük a kenyérszeleteket (D), finom morzsává pörgetjük. A zöldfűszerekhez adjuk, végül összedolgozzuk a mustárral (E), a tojássárgájával, 1/2 citrom reszelt héjával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal.

4. A halfiléket szárazra törölgetjük, mindkét oldalukat meghintjük sóval és őrölt színes borssal, majd „csupasz” oldalukkal lefelé a sütőedénybe, a zsályalevelek tetejére, fektetjük. Bőrös oldalukat, azaz tetejüket vastagon megkenjük az arányosan elosztott fűszeres péppel úgy, hogy kerüljön belőle az irdalásokba is (F). Betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc).

5. A halfiléket (óvatosan, mert törékenyek!) hosszúkás tálra emeljük, salátalevelekkel, paradicsom-, valamint citromgerezdekkel díszítjük, körbeszórjuk néhány szem színes borssal, és azonnal tálaljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál bontjuk kisebb részekre. Petrezselymes vagy sült burgonya, párolt zöldség, vegyes saláta illik hozzá.

Fontos:

A több órával előbb előkészített halat felhasználásig (gondosan lefedve!) a hűtőszekrényben tartjuk, de mivel a hidegről „érkezik”, a sütési idő 10-15 perccel hosszabb lesz. A tűzálló üveg vagy cserép sütőedények a tetemes hőmérsékletkülönbség miatt könnyen elpattanhatnak, ezért hideg sütőben kezdjük a sütést.

Tippek:

Friss zöldfűszerek híján használhatjuk mélyhűtött vagy 2-2 csipet szárított változatukat is, illetve egyszerűen 1/2 ek. provence-i fűszerkeverékkel és több petrezselyemmel készítjük. A szárított fűszereket öntözzük meg 3-4 ek. fehér borral vagy vízzel, hogy felpuhuljanak, és hagyjuk 10-15 percig állni. A paplan vékonyabb lesz ugyan, de nem baj, az aromája számít!

Változatok:

Egyéb édesvízi és/vagy fehér húsú tengeri halakból is készíthetjük, a szálkamentes fajtákat azonban nem szükséges beirdalni (így jobb lesz a tartásuk).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

318 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Almás-zöldséges
heringsaláta

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Halszeletek almás
uborkamártásban

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Halfilé
mandulás morzsában

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: