2017. június 27.
László napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak

Az illatos zöldfűszerekből turmixolt paplan aromáját átveszi a ropogósra pirult kéreg alatt sült halhús, amely nemcsak különleges, de azért is vonzó, mert jó előre elkészíthető, így tálalás előtt csak sütni kell (sőt a lakás sem lesz tőle kellemetlenül szagos).

Fotó: Hemző Károly

Zöldfűszeres halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 pontyfilé (400 g/db)
  • 1/2+1 (bio)citrom
  • 2+2 ek. olaj
  • 4-8 zsályalevél
  • 1-1 szál tárkony, kakukkfű, rozmaring, menta, bazsalikom, lestyán, zellerzöldje
  • 5-6 szál petrezselyem
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet fehér szendvicskenyér
  • 1 ek. mustár
  • 1 tojássárgája
  • színes szemesborskeverék
  • néhány salátalevél
  • 1-2 paradicsom
A
B
C
D
E
F

1. A halfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, bőr nélküli oldalura fektetjük, bőrös oldalukat gerincükre merőlegesen, 1-1,5 cm távolságot tartva sűrűn bemetsszük, azaz beirdaljuk (A) – ezáltal átvágjuk az apró Y-szálkákat, így azok a sütés végére csaknem eltűnnek. Mindkét oldalukat meglocsoljuk 1/2 citrom átszűrt levével, majd lefedjük, és 15-20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy akkora sütőedényt, amekkorában a két halfilé kényelmesen elfér. Megkenjük 2 ek. olajjal a fóliát, és az aljára fektetjük a megmosott zsályaleveleket.

3. Az illatos „paplanhoz” a zöldfűszereket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a zöldfűszerekkel együtt nagyjából felaprózzuk (B), azután aprítógépbe szórjuk, megöntözzük 2 ek. olajjal (C), finom péppé turmixoljuk, végül tálba szedjük. Az aprítógépbe tördeljük a kenyérszeleteket (D), finom morzsává pörgetjük. A zöldfűszerekhez adjuk, végül összedolgozzuk a mustárral (E), a tojássárgájával, 1/2 citrom reszelt héjával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal.

4. A halfiléket szárazra törölgetjük, mindkét oldalukat meghintjük sóval és őrölt színes borssal, majd „csupasz” oldalukkal lefelé a sütőedénybe, a zsályalevelek tetejére, fektetjük. Bőrös oldalukat, azaz tetejüket vastagon megkenjük az arányosan elosztott fűszeres péppel úgy, hogy kerüljön belőle az irdalásokba is (F). Betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc).

5. A halfiléket (óvatosan, mert törékenyek!) hosszúkás tálra emeljük, salátalevelekkel, paradicsom-, valamint citromgerezdekkel díszítjük, körbeszórjuk néhány szem színes borssal, és azonnal tálaljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál bontjuk kisebb részekre. Petrezselymes vagy sült burgonya, párolt zöldség, vegyes saláta illik hozzá.

Fontos:

A több órával előbb előkészített halat felhasználásig (gondosan lefedve!) a hűtőszekrényben tartjuk, de mivel a hidegről „érkezik”, a sütési idő 10-15 perccel hosszabb lesz. A tűzálló üveg vagy cserép sütőedények a tetemes hőmérsékletkülönbség miatt könnyen elpattanhatnak, ezért hideg sütőben kezdjük a sütést.

Tippek:

Friss zöldfűszerek híján használhatjuk mélyhűtött vagy 2-2 csipet szárított változatukat is, illetve egyszerűen 1/2 ek. provence-i fűszerkeverékkel és több petrezselyemmel készítjük. A szárított fűszereket öntözzük meg 3-4 ek. fehér borral vagy vízzel, hogy felpuhuljanak, és hagyjuk 10-15 percig állni. A paplan vékonyabb lesz ugyan, de nem baj, az aromája számít!

Változatok:

Egyéb édesvízi és/vagy fehér húsú tengeri halakból is készíthetjük, a szálkamentes fajtákat azonban nem szükséges beirdalni (így jobb lesz a tartásuk).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

318 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Lazacos csillag

Halszeletek almás
uborkamártásban

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Tonhalas brokkolisaláta

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Almás-zöldséges
heringsaláta

Halrudak
bortésztában
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: