2017. március 26.
Emánuel napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

A frutti di mare, avagy a tenger gyümölcsei – gyűjtőfogalom, és amint nevük is elárulja, a benne foglalt „egyedek” külön-külön is, de kivált összességükben a tenger ajándékai. Az eredetileg is apró méretű vagy „növendék” tengeri finomságok, amilyen a sokféle polip, tintahal, kagyló és rákocska, még a tenger-boldogította vidékeken is valódi ínyencségnek számítanak.

Fotó: Hemző Károly

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 250 g hosszú szemű rizs
  • só, bors
  • 200 g tenger gyümölcsei keverék (mélyhűtött)
  • 100 g apró rák (mélyhűtött)
  • 2+4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-2 szál petrezselyem, bazsalikom, snidling és kakukkfű
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. Worcester-szósz
  • 1 kk. Tabasco-szósz

1. A citromot gondosan megmossuk, félbevágjuk, az egyik felét folpackba csomagoljuk és félretesszük. 2 liter vizet felforralunk 1 kk. sóval, belenyomjuk a másik fél citrom levét, beleszórjuk a rizst, és fedő nélkül, szelíd, de folyamatos forralással 18-20 percig, puhulásig főzzük.

2. Közben egy másik edényben felforralunk 1 liter vizet, mélyhűtött állapotban beledobjuk a tenger gyümölcseit és a rákocskákat, mindössze 2-3 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

3. A rizst leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól lerázzuk róla a vizet, és mély tálba tesszük. Meglocsoljuk a félretett fél citrom levével és 2 ek. olívaolajjal, hozzáadjuk a tengeri herkenytűket, lazán összekeverjük, lefedjük, tálalásig hidegen tartjuk.

4. Az öntethez a fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk. A fehérbort simára keverjük a Worcester- és Tabasco-szósszal, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, majd a maradék 4 ek. olívaolajjal, a fokhagymával és a zöldfűszerekkel, végül csinos tálkába/kancsóba öntjük.

5. A salátát nem túl mély tálra rendezzük, a félretett fűszerlevélkékkel díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze az öntettel. Elegáns előételként, akár kelyhekbe, koktélos poharakba szedve, hideg büfé részeként kínáljuk.

Változatok:

Csípős dresszing helyett készíthetjük zöldfűszeres-szójaszószos joghurt vagy majonéz-, illetve tartármártással is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

415 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Tonhalas brokkolisaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: