2017. november 23.
Kelemen napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Zöldségkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g friss vagy mélyhűtött vegyes zöldség (répafélék, zeller, póréhagyma, zöldborsó, brokkoli, karfiol stb.)
  • 200 g burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 liter zöldségleves (kockából)
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 4 kisebb bazsalikombóbita

1. A zöldségeket és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk, a fokhagymát áttörjük, mindkettőt a felforrósított olajba dobjuk, és megfonnyasztjuk.

2. Hozzáadjuk a zöldségeket (ha mélyhűtöttek, fagyos állapotban) és a burgonyát, felöntjük a zöldséglevessel (vagy 1 liter vízzel, és belemorzsolunk 2 leveskockát), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval illatosítjuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc).

3. 4 evőkanálnyi zöldséget kiveszünk a levesből, melegen tartjuk, a többit a levessel együtt, botmixerrel péppé turmixoljuk, és felforraljuk..

4. Elkeverjük a tejben a tojássárgákat. Lehúzzuk a levest a tűzről, majd vékony sugárban, habverővel folyamatosan (!) keverve beleöntjük-csorgatjuk a tojásos tejet, azaz legírozzuk. Utánasózzuk, borsozzuk, végül erőleveses csészékbe szedjük, tetejükre csinosítjuk a félretett darabos zöldséget, és bazsalikombóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk. Pirított kenyérkockát kínálhatunk hozzá.

Megjegyzések:

A legírozás a krémlevesek sűrítésének legfinomabb módja, de némi megkötöttséget jelent: azonnal tálalni kell. Melegíteni nem tanácsos, mert összeugrik benne a tojássárgája, ezért ha nem azonnal fogyasztjuk, inkább csak közvetlenül tálalás előtt keverjük a tojásos tejet a felforrósított levesbe!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

215 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Anikó
2015. 03. 20. 11:49
Isteni finom ez a leves, a kétéves kisfiam (aki a brokkolin kívül nemigen eszik más zöldséget) egy "felnőtt" tányérnyit evett belőle! Én karfiol-brokkoli-sárgarépa-zöldborsó mixszel készítettem és nem legíroztam be mert általában két napra előre készítek levest. Köszönöm a nagyszerű receptet még nagyon sokszor el fogom készíteni!

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Almás-majonézes
krumplisaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Padlizsánkrémleves

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Karfiol-brokkoli
krémleves

Diós-sajtos
saláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tavaszi
zöld leves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: