2018. szeptember 24.
Gellért napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Szilvás kiflifelfújt

Hozzávalók 8 személyre:

  • 8 közepes nagyságú kifli
  • 1 (bio)citrom héja
  • 100+100 g kristálycukor
  • 8 dl tej
  • 1 púpozott kk. őrölt fahéj
  • 4 ek. porcukor
  • 150 g dió
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 1,2 kg érett, de kemény, magvaváló szilva
  • 1 ek.+200 g+2 ek. lágy vaj/margarin
  • 8 tojás
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • néhány mentalevél

1. A kifliket vastagabb karikákra vágjuk, mély tálba szórjuk. A citromot alaposan megmossuk, sárga héját (burhonyahámozóval) ujjnyi széles csíkokban lehántjuk, és 100 g cukorral együtt a tejhez adjuk. Éppen csak felforraljuk, a zsemlére/kiflire szűrjük, lazán összekeverjük, és 25-30 percet pihentetjük-puffasztjuk.

2. Közben a fahéjat összekeverjük a porcukorral. A dió felét darabosra-durvára vágjuk, a maradékot megdaráljuk, és összekeverjük a zsemlemorzsával. A szilvaszemeket megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róluk a vizet, aztán félbevágjuk és kimagozzuk.

3. Egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálat vagy hibátlan, csinos tepsit (ebben fogjuk tálalni) kikenünk 1 ek. vajjal/margarinnal, majd beszórunk a darált dió-zsemlemorzsa-keverékkel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

4. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 200 g vajat/margarint habosra keverünk a maradék 100 g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját és a tojáshab felét. Több részletben hozzáadjuk a megáztatott zsemlét/kiflit, végül óvatosan összeforgatjuk a maradék tojáshabbal (tocsogós, lágy, levegős masszát kapunk). Felét a tálba simítjuk, beterítjük a szilvával, megszórjuk a darabos dióval és 3 ek. fahéjas porcukorral. Tetejére szedjük-kócosítjuk a maradék masszát, aztán mogyorónyi darabokban megpöttyözzük 2 ek. vajjal/margarinnal.

5. Középső bordamagasságra állított rácson enyhe pirulásig sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét meghintjük a maradék 1 ek. fahéjas porcukorral, és mentalevélkékkel vidámítva kínáljuk. Langyosan a legfinomabb! Nem túl tartalmas levesek pompás kísérője.

Kényeztetésképpen vaníliamártást adhatunk hozzá:
1 vaníliarudat felhasítunk, a belsejében lévő pépet késheggyel kiemeljük, 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. 3 tojássárgáját és 50 g cukrot habos krémmé keverünk. Apránként hozzászűrjük tejet, visszaöntjük a tejeslábasba, és szelíd tűzön/gőz fölött, folyamatosan keverve enyhe sűrűsödésig forrósítjuk – felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, végül kíméletesen hozzákeverünk 1 dl kemény habbá vert tejszínt, és csinos tálkába szedve kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

729 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Őszi
gyümölcsgratin

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Szilvakrémes habroló

Gyors szilvatorta

Szilvás
rózsatorta

Aszalt szilvával
töltött sertéskaraj

Szilvás omlett

Pisztáciás
narancsgratin

Bogyós gyümölcsös-
barackos gratin

Szilvás-fokhagymás
csirkemell

Diós-pisztáciás
szilvagratin

Szilvásgombóc
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: