2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Szilvás kiflifelfújt

Hozzávalók 8 személyre:

  • 8 közepes nagyságú kifli
  • 1 (bio)citrom héja
  • 100+100 g kristálycukor
  • 8 dl tej
  • 1 púpozott kk. őrölt fahéj
  • 4 ek. porcukor
  • 150 g dió
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 1,2 kg érett, de kemény, magvaváló szilva
  • 1 ek.+200 g+2 ek. lágy vaj/margarin
  • 8 tojás
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • néhány mentalevél

1. A kifliket vastagabb karikákra vágjuk, mély tálba szórjuk. A citromot alaposan megmossuk, sárga héját (burhonyahámozóval) ujjnyi széles csíkokban lehántjuk, és 100 g cukorral együtt a tejhez adjuk. Éppen csak felforraljuk, a zsemlére/kiflire szűrjük, lazán összekeverjük, és 25-30 percet pihentetjük-puffasztjuk.

2. Közben a fahéjat összekeverjük a porcukorral. A dió felét darabosra-durvára vágjuk, a maradékot megdaráljuk, és összekeverjük a zsemlemorzsával. A szilvaszemeket megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róluk a vizet, aztán félbevágjuk és kimagozzuk.

3. Egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálat vagy hibátlan, csinos tepsit (ebben fogjuk tálalni) kikenünk 1 ek. vajjal/margarinnal, majd beszórunk a darált dió-zsemlemorzsa-keverékkel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

4. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 200 g vajat/margarint habosra keverünk a maradék 100 g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját és a tojáshab felét. Több részletben hozzáadjuk a megáztatott zsemlét/kiflit, végül óvatosan összeforgatjuk a maradék tojáshabbal (tocsogós, lágy, levegős masszát kapunk). Felét a tálba simítjuk, beterítjük a szilvával, megszórjuk a darabos dióval és 3 ek. fahéjas porcukorral. Tetejére szedjük-kócosítjuk a maradék masszát, aztán mogyorónyi darabokban megpöttyözzük 2 ek. vajjal/margarinnal.

5. Középső bordamagasságra állított rácson enyhe pirulásig sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét meghintjük a maradék 1 ek. fahéjas porcukorral, és mentalevélkékkel vidámítva kínáljuk. Langyosan a legfinomabb! Nem túl tartalmas levesek pompás kísérője.

Kényeztetésképpen vaníliamártást adhatunk hozzá:
1 vaníliarudat felhasítunk, a belsejében lévő pépet késheggyel kiemeljük, 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. 3 tojássárgáját és 50 g cukrot habos krémmé keverünk. Apránként hozzászűrjük tejet, visszaöntjük a tejeslábasba, és szelíd tűzön/gőz fölött, folyamatosan keverve enyhe sűrűsödésig forrósítjuk – felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, végül kíméletesen hozzákeverünk 1 dl kemény habbá vert tejszínt, és csinos tálkába szedve kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

729 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Borított mandulás
szilvatorta

Pisztáciás
narancsgratin

Bogyós gyümölcsös-
barackos gratin

Szilvás kalács

Szilvás omlett

Szilvás-habos
rizsfelfújt

Aszalt szilvával
töltött sertéskaraj

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Szőlő-szilva
felfújt

Eper-narancs
gratin

Gyors szilvatorta

Szilvásgombóc
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: