2017. március 24.
Gábor napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

A borban főtt körte hamisítatlan francia huncutság, ha pedig még pikáns sajt és dió-mogyorófélék is kerülnek a tányérra, az ínyencek és borbarátok elégedetten összekacsintanak – együtt a „család”. Friss-ropogós bagettel a legfinomabb, de pirítós, sokmagos péksütemény is illik hozzá.

Fotó: Hemző Károly

Burgundiai
rokfortos körte

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 6 kisebb alexanderkörte
  • 7 dl száraz vörösbor (pl. nagyburgundi)
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 8-10 szem feketebors
  • 50 g héjas pisztácia
  • 40 g tisztított mogyoró
  • 200 g érett rokfort (márványsajt)
  • 100 g natúr vajkrém
  • só, bors
  • néhány citromfűlevél
A
B
C
D
E
F

1. Érett, de kemény körtéket vásárolunk, megmossuk, meghámozzuk, és száruk épségére ügyelve félbevágjuk őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek (A).

2. A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szemes borssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük (12-15 perc). A borban hagyjuk kihűlni.

3. A pisztáciát kibontjuk csonthéjából, leforrázzuk, és fedő alatt 15 percig pihentetjük-áztatjuk. Leszűrjük, héját lepattintjuk, aztán patyolattiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet (még jobb, ha előző nap hámozzuk meg, hogy szikkadjon egy kicsit). Serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Ugyanezzel a módszerrel a mogyorót is megpirítjuk, hártyás héját konyharuhával ledörzsöljük. Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk (B).

4. A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet (C). A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük (D), és habosra keverjük (ha túl lágy volna, 15-20 percre betesszük a hűtőszekrénybe).

5. Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd dundi-csinos rózsákat nyomunk a körték üregébe (E). Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával (F), tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, fél órára hidegre tesszük. Fogyasztás előtt a citromfűlevélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.

Tippek:

– A körtéket jó előre megtölthetjük, majd tálalásig hidegen tartjuk, de fogyasztás előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy a sajtkrém kissé felengedhessen, mert csak így érvényesül igazán a zamata!
– Ha a jól behűlt, töltött körtéket negyedekre-falatkákra vágjuk, és közepükbe party-fogvájót szúrunk, pompás borkorcsolya, csipegetnivaló válik belőlük.

Italajánlat:

Félszáraz vagy száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 4-8 óra hűlési idő

Energiatartalom:

270 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgakrémhab

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Ringlis
töltött tojás

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Almás-sajtos
brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: