LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Kelbimbós
sütőtökleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g sütőtök (sonkatök)
- 200 g kelbimbó (mélyhűtött)
- 1 piros húsú kaliforniai paprika
- 1 szál szárzeller zöldjével
- 2 zsályalevél
- 1-2 szál petrezselyem
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- diónyi friss vagy 2 csipet őrölt gyömbér
- 2 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- só, bors
- rózsabors
1. A sütőtököt megmossuk, magjait és a „bélését” eltávolítjuk, meghámozzuk, előbb 2-3 cm-es csíkokra, majd kisebb kockákra aprózzuk. A kelbimbót, a paprikát, a szárzellert és a zöldfűszereket megmossuk-leöblítjük. A kelbimbók külső, sérült leveleit lehántjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, majd a szárzellerrel és zöldjével együtt finomra aprítjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a zsályát, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, 1 percig pirítjuk – a zsályát kiemeljük. Beleforgatjuk a sütőtököt, 2 perc múlva a kelbimbót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), a zellerszárat és -zöldjét, a paprika felét, valamint az elmorzsolt leveskockákat. Felöntjük 1,2 liter vízzel, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (20-25 perc).
3. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal és néhány szem durvára elmorzsolt rózsaborssal illatosítjuk, lazán belekeverjük a maradék felkockázott paprikát, és petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Fokhagymás-rozmaringos olajban sült pirítóst vagy kiflikarikákat, grillezett, sajtos bagettszeletkéket kínálhatunk hozzá.