2017. március 25.
Irén napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Diós-hagymás
céklasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

1. A céklákat beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk, és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi őket. Hozzáadunk 1 kk. sót és a köménymagot, lefedjük, és mérsékelt tűzön (kuktában a sípolástól számított 35-40 perc alatt) puhára főzzük.

2. Az öntethez a borecetet mélyebb tálba öntjük, oldódásig keverünk benne 1/2 kk. sót és a porcukrot, apránként, habverővel beledolgozzuk az olívaolajat, végül ízlés szerint frissen őrölt borsot, azaz vinegrett öntetet készítünk.

3. A lilahagymát meghámozzuk, felkarikázzuk, az öntetbe forgatjuk, lefedjük. Néhány szép szem kivételével darabosra aprítjuk a diót. A céklát leszűrjük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk, kisebb kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, apróra felkockázzuk, aztán a céklával és a vágott dióval együtt a hagymához adjuk.

4. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, szárazra lapogatjuk, a formásabb levélkékkel kirakjuk egy nem túl mély tál szegélyét, a többit vékony csíkokra vágjuk, és a tál aljára terítjük. Tetejére halmozzuk a salátát, és a félretett diószemekkel díszítjük. Sültek mellé köretként, pirítós kíséretében előételként kínálhatjuk.

Fontos:

– Lehetőleg tömör, kemény húsú céklákat vásároljunk, és ügyeljünk arra, hogy meglegyen a vezérgyökerük, ugyanis a vágott céklavégeken keresztül színük-ízük egy része átoldódik a főzőlébe, így veszítenek szépségükből, ízletességükből is.
– A vinaigrette-öntet (ejtsd: vinegrett) készítésekor fontos a sorrend, mert a só, illetve a porcukor nem oldódik az olajban!

Tippek:

Készíthetünk egyszerre nagyobb adagot is belőle, a hűtőszekrényben, jól záródó edényben-dobozban (spenót nélkül), több napig is eláll, sőt, egyre finomabb lesz!

Változatok:


A klasszikus vinaigrette-öntet helyett készíthetjük diómártással is:
100 g majonézt simára keverünk 2 dl joghurttal, 1/2 dl száraz fehérborral, 1 csipet porcukorral, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és egy csipet chilivel vagy cayennei-borssal. 60 g diót durvára vágunk, és 8-10 szál felaprózott snidlinggel együtt a majonézmártáshoz adjuk. Beleforgatjuk a céklát, az almát és a kissé besózott, 2 ek. borecettel pácolt-érlelt lilahagymát levével együtt. 1 órát pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek, majd a spenótágyra terítve tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

313 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Körtés-diós
zellersaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Mediterrán krumplisaláta

Téli
vitaminsaláta

Cézár-saláta
paradicsommal

Waldorf-saláta

Majonézes
kínaikel-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: